Café Restaurant Seinpost

Seinpost was een markant gebouw in de stijl van het Kurhaus en was gelegen op de hoogste duintop van Scheveningen, het Seinpostduin. Het was een familiebedrijf gerund door de familie Gielisse. Seinpost is gebouwd in 1886, gesloten na een faillissementsaanvraag op 22 augustus 1971 en gesloopt in 1976. Eigenlijk begint de geschiedenis van het Seinpostduin al eerder. In 1799 werd er t.b.v. de scheepvaart en voor de beveiliging van de kustdorpen, een seininrichting (seinpaal) geplaatst. Die werkte overdag met vlaggen en ’s nachts met pektonnen. Zo is het Seinpostduin aan zijn naam gekomen. In 1814 werd alweer gestopt met de beseining.

Punt / Anefo  Hotel Seinpost 1971. Nationaal Archief, 2.24.01.05 924-8196, CC-BY-SA.

Punt / Anefo Hotel Seinpost 1971.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 924-8196, CC-BY-SA.

Aan de kant van de Gevers Deynootweg zat destijds de hoofdingang van het gebouw. In 1900 is aan de rechterkant het restaurant bijgebouwd. Eigenlijk was Seinpost veel meer dan alleen Café Restaurant, in de beginjaren was het ook een theater maar in 1909 werd het een bioscoop. Voordat het ook een bioscoop werd, werden er ook al films gedraaid. Op de muur van de uitbouw links stond met grote letters: Theater de Seinpost, Cinema, Dancing, Terras.
Seinpost was dus multifunctioneel: Café, Restaurant, Bioscoop, Terras, Theater  en Dancing in één.

Het was waarschijnlijk te lang om dat allemaal voor de naam Seinpost te vermelden. Seinpost had toen het voorgoed gesloten werd, 26 man personeel, dat kon ineens op zoek naar een andere werkkring. Ook zat er in het restaurant altijd een pianist die met zijn melodieuze klanken een gemoedelijke sfeer wist te creëren.

Seinpost 1974. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer [156.681]

Seinpost 1974.
Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer [156.681]

Mijn moeder heeft daar nog in het restaurant gewerkt als bonnencontroleuse, een niet zo geliefde baan bij de obers, omdat zij bij moest houden of datgene wat de obers/ kelners bestelden ook daadwerkelijk datgene was wat de keuken uitkwam, hetzelfde gold voor de drankjes. Daar mijn moeder daar werkzaam was, heb ik daar nogal wat uurtjes doorgebracht en ook wat hand en span diensten verricht. Ik heb daar op het eigen parkeerterrein van Seinpost rondgelopen als bewaker. Als het nodig was, sprong ik bij in de spoelkeuken en als de zoon van de baas (die meestal de films draaide) onverhoopt verhinderd was, mocht ik de extra trap aan de buitenkant op en werkte ik als filmoperateur en zorgde dan voor de filmvertoning, inclusief de reclame, het wisselen van de spoelen, het terugspoelen en het eventuele plakken (bij een breuk van de film).

Het was altijd een feest als je daar als kind naar de bioscoop mocht, dan ging je de grote trap op aan de landzijde en daarna op het bordes wachten tot de deuren opengingen.
Één van de meest bepalende details die me altijd zijn bijgebleven, is het immense beeld van Neptunus dat bovenop het dak stond.

Seinpost

Seinpost met het Neptunus beeld.
Foto door: FaceMePLS, via Flickr.com.

Nog enkele kleine weetjes:

  • Dat het immense beeld van Neptunus nog steeds is te bewonderen, het heeft een plaats gekregen op het nieuwgebouwde Restaurant Seinpost, dat op dezelfde plaats is gebouwd.
  • Dat als het ’s winters glad was, ik met de auto de heuvel naar Seinpost niet opkwam.
  • Dat Café Restaurant Seinpost is gebouwd in 1886 en het daardoor niet op het Panorama Mesdag van Hendrik Willem Mesdag staat. Dat werd namelijk in 1880 geschilderd.
Mesdag - Scheveningen

Mesdag – Scheveningen

Mesdag. By Photographer: Ferditje, artist of the panorama: Hendrik Willem Mesdag (1831–1915) (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Mesdag.
By Photographer: Ferditje, artist of the panorama: Hendrik Willem Mesdag (1831–1915) (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
33 ⁄ 11 =