De Bowling

Pam Pam

Gevers Deynootplein in 1974 met de Bowling
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De ‘oude’ Bowling in Scheveningen met zijn eigen ‘bewaakte’ parkeerterrein waar je toen nog veilig je auto kon parkeren onder toezicht van een parkeerwachter. De ‘oude’ Bowling heeft vanaf 1961 tot de opening van de nieuwe Bowling in de Palace Promenade in 1982 gezeten in het oude Casino op het Gevers Deynootplein 42.
Ik was vaste klant en er was altijd wel een plekje voor me vrij. Aan de zijkant heeft ook nog een tijdje de Trampoline baan van Victor gezeten, waar ik ook menig uurtjes heb doorgebracht. Maar genoeg over de buitenkant. De trap op en je stond binnen. Gelijk links om de hoek werden de schoenen verhuurd en gelijk rechts om de hoek nog een trap naar boven waar een bar zat ‘The 11th Frame’. Heeft ooit ook nog eens een modelracebaan gestaan, waar je tegen elkaar rondjes kon racen.
Terug naar beneden waar je rechts een grote bar had en waar links de bowlingbanen lagen. Even kijken of er een baan vrij was en vast schoenen huren en een bal uitzoeken. Wat ik eerst puur als een spelletje zag, bleek en topsport te zijn (later heb ik daarom ook een eigen bal en schoenen aangeschaft). Verder naar achteren in de Bowling stonden nog twee pool biljarts en lagen nog een paar extra bowlingbanen. Meestal als ik wilde bowlen, reserveerde ik geen baan. Moest dan logischerwijs wel vaak even wachten tot er iets vrij was, maar dat was geen probleem. Een paar biertjes aan de bar gingen er ook wel in en dan gooide je tenslotte beter ook. Dat idee had ik altijd tenminste.
Aan de bar was het ook altijd gezellig. Ik kende de meeste personeelsleden en je kwam er ook altijd wel bekenden tegen. Geregeld ging ik ook naar de Bowling om er alleen maar pool biljart te spelen, blijft ook leuk tijdverdrijf. Na het bowlen of biljarten waren de clubs op het Gevers Deynootplein inmiddels wel geopend. De auto stond tenslotte toch veilig geparkeerd en het stappen kon beginnen.

Gevers Deynootplein volledig. G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gevers Deynootplein volledig.
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

3 reacties

  1. Dank je wel voor de toffe reactie, ik doe mijn best om er iets van te maken. Alle info, foto’s, reacties en/of opmerkingen blijven natuurlijk welkom.

 1. Wat de meeste mensen niet weten is, dat het de bedoeling was van de directie van de bowling om complete diners maar ook snacks te gaan verzorgen voor de gasten, zodat ze niet van de honger weggingen.
  Er werd in de kelder een heel grote (zo groot als de bovenvloerse bowling zelf) en hoge geweldig moderne roestvrijstalen keuken aangelegd, echt met van alles erop en eraan. Een goede chef werd ook aangetrokken en de vergunningen aangevraagd. Moest een makkie zijn voor zo’n A1 locatie met zo’n professionele keuken. Bouw- en woningtoezicht kwam de keuken bekijken en keuren.
  “Ja, echt geweldige groot en schoon en modern, vond men.
  Toch vond men toch nog een belangrijk minpunt.
  Er kwam geen daglicht binnen op deze werkplek want de kelder had geen ramen.
  De keuken mocht niet geopend worden, ondanks de enorme investeringen en de klanten konden niets te eten bestellen, dus tegen etenstijd liep de zaak leeg, wat ook een grote schadepost was.
  Dank je wel bouw- en woningtoezicht voor dit geweldige staaltje van zakelijk inzicht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 6 =