Het Zeeaquarium

Het Zeeaquarium zat destijds in de Palacestraat, de doorgang tussen het Gevers Deynootplein en de Boulevard. De ingang zat onderin het Palacegebouw, tussen Hommerson’s Sportland en de AKO (boeken, pent/briefkaarten, souvenirs, enz). Voor de ingang stond onder een afdakje een heus zeeaquarium met een voorbeeldje van wat je binnen aan kon treffen. De betreffende bak stond echt open en bloot buiten voor de ingang, in die tijd kon dat nog, tegenwoordig zou dat niet meer mogelijk zijn.

Scheveningen zondagmiddag

Zee-Aquarium en Hommerson’s Sportland in 1974
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Eenmaal binnen kwam je in het voorste gedeelte waar zich de kassa bevond en een souvenirshop met alle mogelijke prullaria betreffende de zee en het zeeleven inclusief de gedroogde zeepaardjes, zeesterren en tot asbakjes omgebouwde krabschalen. Schelpen waren er ook in overvloed te koop. Na je kaartje gekocht te hebben mocht je naar binnen in het werkelijke Zeeaquarium. Bij binnenkomst moest je wel even wennen, want het was er behoorlijk donker. Het enige licht dat je er zag was het licht van de verlichte bassins, waarin je in levenden lijve kon aanschouwen wat op de rest van de Boulevard, al dan niet gepaneerd, werd aangeboden met patates frites en appelmoes. Het Zeeaquarium zelf zag er door zijn vorm en entourage mooi en spannend uit, er was zoveel mogelijke moeite gedaan om het geheel te laten lijken op een grot met de bassins in de wanden gebouwd.

Schol

Schol.
By Georges Jansoone (JoJan) – (Own work (Own photo)) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Zeeaquarium

Zeebaars.
Dicentrarchus labrax“. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er viel werkelijk van alles uit de Noordzee te zien, van platvissen zoals schol, schar, bot, tong, enz, tot rondvissen zoals harder, haring, zeebaars en makreel. Verder ook alle mogelijke schaaldieren, schelpdieren en lagere dieren zoals krab, kreeft, garnaal, mossel, oester, kokkels, zeester, zeeanemoontjes, enz. Ook de imposante zeepaling was aanwezig. Ik heb het voorrecht gehad daar achter de schermen te mogen kijken. De bassins waren tenslotte maar een gedeelte van het geheel, er komt veel meer bij kijken dan een bak met zeewater vullen en hoppa vis er in. In de ruimte achter de bassins bevonden zich de filterinstallaties, quarantainebakken en de koelinstallaties. In tegenstelling tot de tropische aquaria in de huiskamer waar veelal een verwarming in hangt, moesten de Noordzee bakken gekoeld worden, een temperatuur boven de 15 graden kon en mocht niet. Ook stond er een scala aan filterinstallaties en eiwitafschuimers.

Het was uiteraard de bedoeling om de bassins in biologisch evenwicht te krijgen, maar dat was gezien het relatief kleine formaat van de bassins ten opzichte van de werkelijkheid vaak niet haalbaar en dan moest de techniek toch bijspringen. Ook moest elke aangeleverde vis in quarantaine om te voorkomen dat je reeds bestaande bestand aan vissen, eventueel besmet zou raken met een of andere ziekte. Na een bezoekje aan dit prachtige zeeaquarium was je weer een ervaring rijker en had je bij buitenkomst weer even moeite om aan het felle licht te wennen na je wandeling door de donkere ‘grot’. Maar dat had ik er graag voor over.

Zeester

Zeester.
© Hans Hillewaert / , via Wikimedia Commons

 

Heb je zelf nog foto’s, aanvullingen of andere ideeën. Stuur dan ook gerust een mail naar: info@scheveningentoen.nl.

3 reacties

  1. Wat leuk!
    Was het vergeten. Komen allerlei herrinneringen boven bij het lezen van dit artikel. Zo vaak geweest als kind, met mijn broertje, zusje, moeder en oma.
    Leuk zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 + 17 =