Madurodam, een stadje in een notendop

Golden Earring in Madurodam. By Wimvantklooster (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Golden Earring in Madurodam.
By Wimvantklooster (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Wie kent het niet? De Nederlandse miniatuurstad die op 2 juli 1952 geopend werd op een prachtlocatie, namelijk de Scheveningse Bosjes. Op een schaal van 1 op 25 is in Madurodam voor ieder wat wils te vinden. Van het Binnenhof tot het Vredespaleis, van het Circustheater tot Carré. In Madurodam is overal aan gedacht. Het park werd bedacht door Bep Boon-van der Starp, die zich liet inspireren door het al bestaande Bekonscot Model Village, een miniatuurstadje in Engeland. Bep Boon-van der Starp nam op haar beurt de Nederlandse samenleving als voorbeeld.

Circustheater in Madurodam. Foto door: Henk-Jan van der Klis via Flickr.com

Circustheater in Madurodam.
Foto door: Henk-Jan van der Klis via Flickr.com

Madurodam

Carré Madurodam.
Foto door: DKBonnes via DeviantArt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen zijn er in Madurodam gebouwen terug te vinden, ook zijn er de nodige vervoermiddelen nagebouwd. Dus ben je op zoek naar een auto, een vliegtuig, een trein of een rondvaartboot? Ook in dat geval kun je terecht in Madurodam. In totaal staan er ruim 700 maquettes in het park dat een oppervlakte heeft van 62.630 m² en op 17.630 m² bebouwd is.

Ook voor kinderen is Madurodam een ideale plek om een dag door te brengen. Het stadje kan namelijk wel de nodige hulp gebruiken, zo kunnen er containers geladen worden in de Rotterdamse haven en moet ook de Oosterscheldekering zo nu en dan gesloten worden. Voor de kinderen is er op ‘culinair’ gebied ook genoeg te beleven, zo vinden de patatjes en de ijsjes de weg naar menig blij kindergezichtje.

Utrechtse Wijk in Madurodam. By Cqui (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Utrechtse Wijk in Madurodam.
By Cqui (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

VOC-schip 'Amsterdam'. By Malis - Ondřej Málek (Own work (My own photo)) [Public domain], via Wikimedia Commons

VOC-schip ‘Amsterdam’.
By Malis – Ondřej Málek [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

Je zou je zelfs kunnen afvragen of je Madurodam wel een stad kunt noemen, want in principe is het veel meer dan dat. Niet alleen zijn moderne woonwijken opgenomen in het miniatuurstadje, maar ook gebouwen uit historische binnensteden. Daarnaast behoren ook wegen, landerijen, natuurgebieden, luchthavens en kanalen tot het landschap van Madurodam.
Opmerkelijk is dat er in de stad geen ziekenhuis of begraafplaats te vinden is.

Wat ook erg gewaardeerd wordt aan Madurodam, is dat het meegaat met zijn tijd. Jaarlijks worden er nieuwe maquettes gebouwd in het atelier van het stadje. Onlangs werden zo bijvoorbeeld de Rotterdamse haven en Schiphol vernieuwd. Daarnaast vindt er ook regelmatig onderhoud plaats aan de gebouwen, vervoermiddelen, etc. Zij moeten natuurlijk wel netjes blijven ogen.

Binnenhof en Ridderzaal. By Malis - Ondřej Málek [Public domain], via Wikimedia Commons

Binnenhof en Ridderzaal.
By Malis – Ondřej Málek [Public domain], via Wikimedia Commons

Prinsjesdag 2007. By Gellerj (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Prinsjesdag 2007.
By Gellerj (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders dan wellicht wordt gedacht, worden de maquettes tegenwoordig niet meer van hout gemaakt. Inmiddels is men namelijk overgestapt op kunststof. Ook niet alles wordt meer met de hand gedaan, daar de freesmachines tegenwoordig regelmatig door  computers worden aangestuurd.

Een leuk feitje daarnaast is dat de grootste modelspoorbaan in Nederland in Madurodam ligt, met ook nog eens allemaal handgemaakte treinstellen. In het stadje is namelijk een modelspoorbaan terug te vinden van zo’n 4 kilometer, waarmee de bezoekers zoet gehouden worden. Twaalf treinen kunnen tegelijkertijd een rondje rijden, maar daar blijft het niet bij. Op de modelspoorbaan, waar per jaar zo’n 16.000 kilometer wordt afgelegd door het rollende materieel, rijden ook trams rond. De HTM gelede tram, de RandstadRail en de Gele Tram (HTM) zijn er allemaal terug te vinden.

Vliegtuigen in Madurodam. By Malis - Ondřej Málek (Own work (My own photo)) [Public domain], via Wikimedia Commons

Vliegtuigen in Madurodam.
By Malis – Ondřej Málek (Own work (My own photo)) [Public domain], via Wikimedia Commons

Nog enkele weetjes:

  • De Erasmusbrug en de van Brienenoordbruggen zijn gebouwd op een grotere schaal van 1:12.
    Gebouwd op een schaal van 1:25 zou men er niet overheen kunnen lopen.
  • Madurodam heeft sinds 1952 ook een burgemeester, bij de opening in 1952 werd prinses Beatrix benoemd tot burgemeester van Madurodam en dat is ze geweest  tot 30 april 1980. Tegenwoordig wordt de burgemeester van Madurodam gekozen door de Jeugdgemeenteraad.
  • Dat er ’s avonds  in Madurodam 33.000 LED-lichtjes branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 × 14 =