Schietsalon Gailjaard

Schietsalson Galjaard

René van Vooren en Piet Bambergen in een schiettent.
By Joost Evers / Anefo (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons

In de jaren 60 was ik vaste klant bij schietsalon Gailjaard aan het einde van de Scheveningse boulevard. Was altijd weer lol om een foto te schieten, je schoot in de roos en er werd automatisch een foto van je gemaakt (wat een techniek voor die tijd) en na een week kon je de foto dan ontwikkeld en afgedrukt ophalen. Was altijd leuk voor toeristen die voor die tijd terug naar huis gingen, hadden ze zo hun best gedaan om een foto te scoren en er waarschijnlijk een lieve duit voor betaald, had je nog geen foto. Gaat tegenwoordig toch wel wat makkelijker met de digitale camera’s van deze tijd. Ook kon je er eendjes omschieten en gewoon op een kaart met puntentelling schieten.

Schietsalon op de Boulevard. Foto via: Piet Vonk.

Schietsalon op de Boulevard.
Foto via: Piet Vonk.

Het was trouwens een leuke verdienste voor de eigenaar, er was een hele wand met krijtpijpjes waar dan met een ijzerdraadje een kunstbloem of een ansichtkaart in zat, na een aantal magazijnen leeggeschoten te hebben op de krijtpijpjes (ze moesten tot aan het laatste stukje kapot zijn) was je dan de trotse eigenaar van een door jou gewonnen bloem of kaart. Je zag dan inmiddels wel de bodem van je portemonnee, maar gewonnen had je. Als je genoeg geld had kon je ook voor een grotere prijs gaan, bijvoorbeeld een knuffelbeer, maar daar moest je dan wel een hele rij of soms zelfs meerdere rijen krijtpijpjes voor kapot schieten. Dat was met de beschikbare buksen niet altijd even eenvoudig, daar die niet erg zuiver waren, er zat altijd wel een afwijking in. Maar als je dat eenmaal door had, werd het al en stuk eenvoudiger. Ik kan me ook nog goed de trap herinneren die ernaast zat en naar een wandelpad boven de winkeltjes en langs de Oranjeflats leidde. In dat bewuste trappenhuis hing altijd een vreselijke lucht, het trappenhuis werd door velen gezien als openbaar urinoir en dat was duidelijk te ruiken. Wie heeft hier ook zijn zakgeld achtergelaten en/of heeft er nog leuke herinneringen aan?

Schietsalon Gailjaard

Schietsalon Gailjaard met familie Breas.
Foto via: Mike Breas.

Met dank aan Mike Breas en Piet Vonk voor deze prachtige foto’s. Heb jij zelf ook nog een passende foto die gebruikt mag worden voor dit verhaal? Graag ontvangen wij die via: info@scheveningentoen.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 ⁄ 6 =