Vlaggetjesdag door de jaren heen

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag 2014.
By Hypergio (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Voor de meeste Scheveningers een begrip dat ik eigenlijk niet hoef te vermelden, maar ik wil toch even van me afschrijven hoe een heel mooie traditie is geworden tot een commercieel feest met 250.000 bezoekers. Spreek een willekeurige Scheveningse vissersman of gewezen vissersman aan en vraag iets over vlaggetjesdag, da kans is dan groot dat je uren zoet bent met het luisteren naar de ontelbare verhalen en gebeurtenissen rondom de haringvangst en Vlaggetjesdag in het bijzonder. Op 13 juni 2015 wordt de 68e editie van Vlaggetjes dag gevierd in Scheveningen.

Maatjes. By Wolfgang Meinhart, Hamburg (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Maatjes.
By Wolfgang Meinhart, Hamburg (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Maatjes fileren. By Takeaway (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Maatjes fileren.
By Takeaway (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

Het begon in 1947 (de haringvangst is natuurlijk al veel ouder) met in 1950 de oprichting van een heus Vlaggetjesdag Comité als een feestelijke traditie rond het begin van de haringvisserij. Oorspronkelijk werden de schepen uitgedost met vlaggetjes en lagen er dus feestelijk bij in de haven voor het uitvaren om op haringvangst te gaan. Ook werd toentertijd de ”Haringrace” gehouden, winnaar was het schip dat als eerste de haven binnenvoer en de eerste kantjes Nieuwe Haring aan wal bracht. Tegenwoordig worden de schepen versierd om de komst van de Nieuwe Haring te vieren. Helaas werkt de haring niet altijd mee, net zoals dit jaar en de haring laat dan ook een weekje langer op zich wachten.

Extra tram op Vlaggetjesdag. Foto door: Gerard Stolk via Flickr.com

Extra tram op Vlaggetjesdag.
Foto door: Gerard Stolk via Flickr.com

Tegenwoordig is het geen echte traditie meer, maar een feest met een meer commerciële instelling. Straten zoals de Keizerstraat en de Badhuisstraat worden versierd en overal zie je marktjes en braderieën. Met ca 250.000 bezoekers is het dus al met al een leuke dag voor de Scheveningse middenstand en zeker voor de plaatselijke Horeca, ondanks het gemis aan “Nieuwe Haring” moet er toch gegeten en gedronken worden. Eigenlijk jammer dat ook deze traditie de nek is omgedraaid en het geen gebeuren meer is voor de Scheveningers, maar voor de toeristen en het gegoede volk die vanuit hun betonnen appartementjes op het gebeuren toekijken. Ben benieuwd hoe lang dit nog in zijn huidige vorm door kan gaan, het barst nu al uit zijn voegen en alle eventuele beschikbare ruimte wordt volgebouwd met weer een betonblok.

Vissersvrouwenkoor. Foto door: Gerard Stolk via Flickr.com

Vissersvrouwenkoor.
Foto door: Gerard Stolk via Flickr.com

Wil je iets kwijt over Vlaggetjesdag of heb je iets toe te voegen? Dan hoor ik het graag! Mag ook via info@scheveningentoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
46 ⁄ 23 =