Westbroekpark / Rosarium

Als je even uit de drukte van Scheveningen wilt, ga dan eens kijken  in het Westbroekpark te Scheveningen. Eén van de Haagse beschermde stadsgezichten. Eigenlijk is het niet helemaal Scheveningen, maar Den Haag en ligt het tussen Madurodam en Scheveningen in. Het park ligt niet al te ver van de drukte van het strand af en is 18 hectare groot en heeft voor ieder wat wils te bieden.

Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer [404.777]

Visvijver en speelweide Westbroekpark. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer [404.777]

Het park stamt uit de jaren 20 en heeft speelweides en vijvers. Ook voor de (amateur-) fotograaf valt er genoeg te vinden aan schilderachtige taferelen. Hierover raak ik niet uitgepraat, ik heb er zelf zoveel voetstappen liggen.

Maar laat ik bij het begin beginnen en dat begin is er eigenlijk al snel als je de Kapelweg oprijdt, aan de rechterzijde heb je daar het Rosarium dat is aangelegd in de jaren 60/61 waar ruim 20.000 rozenstruiken staan. Die rozen bloeien in de maanden juni t/m oktober, dat is altijd een lust voor het oog en natuurlijk voor de fotograaf. Ook is er in het Rosarium een beeldenpark met 20ste-eeuwse kunst. Die staan door het hele Rosarium verspreid en er is ook een speciale wandelroute voor uitgestippeld vanaf de ingang aan de andere kant van het Westbroekpark bij het Troelstra-Monument, en dan lopend tegen de richting van de klok in.

J.D. Noske / Anefo  Troelstra-Monument 1953. Nationaal Archief, 2.24.05.02 047-0662, CC-BY-SA.

J.D. Noske / Anefo Troelstra-Monument 1953.
Nationaal Archief, 2.24.05.02 047-0662, CC-BY-SA.

Tegenover het Rosarium ligt een Midgetgolfbaan met daarnaast een speeltuintje dat gratis toegankelijk is. Aan het einde van de Kapelweg ligt een Restaurant annex Theehuis. Die is ook buitengewoon geschikt voor feesten en partijen door de pittoreske ligging, zeker bij avond met de sfeerverlichting aan is het goed vertoeven daar. Ik heb er menig huwelijksfeest meegemaakt.
Dan de grote speelweide, die werd en wordt werkelijk overal voor gebruikt, van schoolkinderen die daar gymles krijgen tot sportverenigingen, van muziekfestivals tot brandweerfeest, van circus tot Concours Hippique, het kon/kan allemaal.

Westbroekpark

Wim van Rossem / Anefo Concours Hippique 1958.
National Archief, 2.24.01.04 909-6386, CC-BY-SA.

In mijn kindertijd heb ik hier heel vaak een hengeltje uitgegooid, zowel vanaf de grote speelweide als de speelweide aan de Cremerweg en in het kanaal. Als het weer wat warmer werd, was het op het terrein van de Scheveningse Korfbalvereniging K.V.S.  ’s avonds goed vissen op paling die daar massaal aanwezig was tussen het riet. Ook ben ik daar op het terrein van de Scheveningse Korfbalvereniging K.V.S. lid geweest van een casting club, alwaar ik zowel het vliegvissen als het precisie werpen onder de knie kreeg. Er werd destijds op het gras geoefend, maar ook vanaf de steiger met plastic hoepels in het water.

Kunstwerk Holslag het gesprek. By Wikifrits (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Kunstwerk Holslag het gesprek.
By Wikifrits (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog enkele kleine weetjes:

  • Het Westbroekpark gratis is aangelegd door een aannemer die als tegenprestatie de aldaar aanwezige duinen mocht afgraven om elders als ophoogzand  te gebruiken.
  • Het Westbroekpark door de beschutte ligging op het zuiden, de temperatuur hier vaak enkele graden hoger is dan elders in de stad.
  • Er in de tweede wereldoorlog in het park twee bunkers zijn gebouwd t.b.v. het Duitse marinecommando en die liggen er nog steeds.
  • Er in 1948 een internationale bloemententoonstelling werd gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van koningin Wilhelmina.
  • Dat er altijd wel een leuk afgelegen plekje is waar je alleen of samen rustig van de natuur kunt genieten.
  • Je er een roeibootje kunt huren waarmee je rond het park kunt varen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 + 12 =