Andy Tielman & The Tielman Brothers

Eigenlijk is er al genoeg gezegd en geschreven over Andy Tielman and The Tielman Brothers. Maar toch mag er op deze site geen stukje over ontbreken, gezien de vele flitsende optredens in Scheveningen in Palais de Danse. Daar gaven The Tielman Brothers hun visitekaartje al af met hun energieke, dynamische shows. The Tielman Brothers waren destijds een van de bands met roots in Indonesië die de befaamde Indorock naar Nederland brachten. Samen met bands als: The Crazy Rockers, The Real Room Rockers, The Black Dynamites, The Fire Devils, The Twangies, The Black Eyes, The Desmounts, The Hot Jumpers, The Eastern Aces en The Valiants, kwam de indorock pas echt op gang.

Andy Tielman

Andy Tielman met een fan in 2007.
Tjali&andy 2007” by KARL RAN – Own private archive.. Licensed under CC0 via Wikimedia Commons.

The Tielman Brothers begonnen echt als de 4 broers Tielman: Reggy, Ponthon, Andy en Loulou. Hun zus Jane heeft ook met the Tielman Brothers opgetreden. Helaas is geen van allen nog in leven. In 1963 waren Reggy en Andy Tielman betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Andy had zijn arm op 8 plaatsen gebroken en zijn herstel duurde maanden. Alfons Faverey werd zijn vervanger bij the Tielman Brothers. Na de doorbraak van de Beatles, waar ze net als John Russell ook mee samen speelden, ging Andy zich steeds meer toeleggen op zangwerk. Phonton Tielman verliet de groep in 1964 en dat had een behoorlijke impact op de groep. De overgebleven 3 broers gingen toen verder met Rob Latuparisa en Hans Bax.

Andy Tielman

Andy Tielman met Eddy van Halen in 2007.
Andy tielman-Chris latul-Eddy van halen” by Karl B. S. Ran – Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

The Tielman Brothers lieten de gekte in de Rock & Roll zien. The Tielman Brothers bespeelden de gitaren met hun tanden en met hun voeten, ze smeten de contrabas op de grond en klommen er bovenop, met opzwepende gitaar solo’s en stuwende bassen. Ze staken nog net geen gitaar in brand, maar dat was dan ook het enige wat ontbrak in de shows (als je van ontbreken mag spreken).

Ook deze groep is weer een gemis in de muziekwereld, we kunnen er alleen nog maar over praten en vertellen wat een fantastische ervaring het was bij een van hun optredens te zijn. Ik ben een van de velen die het wel meegemaakt heeft, de jeugd van tegenwoordig zal het met de verhaaltjes moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 + 29 =