The Clan van ‘Big’ John Russell

Wat is een muzikant zonder de juiste mensen om zich heen…

‘Big’ John Russell had zo’n groep om zich heen, namelijk The Clan. Regelmatig verscheen John Russell met de zijnen op de bühne in Scheveningen voor een prachtig optreden in bijvoorbeeld de Pam Pam. Herinneringen waar ik nog met weemoed aan terugdenk.

The Junior Rockers

John Russel en The Junior Rockers in de Wisseloord Studio.
Foto via Erick Hartung.

In 1962 werd de band The Junior Rockers opgericht. John Russell had al contact met Gustav Hartung en Erick Hartung, eerder waren zij namelijk al medeverantwoordelijk voor ‘The Peppermint Twist’ en ‘The Baby Twist’. De twee Indische broers, neven van de heren van The Hartung Sounds, staan aan het begin van de band achter de man met de gouden stem. Vader Frans Hartung was enige tijd de manager van de groep. Ook Joop Hooft en de helaas overleden Frank Verschragen behoorden tot de band. Erick Hartung en Gustav, die ook wel Guus werd genoemd, waren verantwoordelijk voor de elektrische gitaren, Verschragen was de basgitarist en Hooft bespeelde de drums.

Ongeveer een jaar na de oprichting van de band, werd ervoor gekozen om de naam om te dopen tot ‘The Clan’. Erick Hartung en Gustav Hartung bleven de band trouw. Marcel “Hoss” van Hardeveld werd de nieuwe basgitarist en Jacques ‘Jacky’ Becker de nieuwe drummer. In ieder geval tot 1966 bleef dit viertal bij elkaar als steun en toeverlaat van John Russell.

Een optreden van ‘Big’ John Russell en de zijnen waar tot op de dag van vandaag nog over gepraat wordt, is het optreden dat in 1964 plaatsvond te Blokker. John Russell was met zijn band uitgenodigd om in het voorprogramma van de Beatles te spelen. Vermomd met puntmutsen van de Klu-Klux-Clan verscheen The Clan op het podium. Met die act werd het statement gemaakt dat alle nationaliteiten goed samen kunnen gaan.

John Russell

John Russell and The Clan te Blokker 1964.
Foto via Erick Hartung

In 1967 brokkelde The Clan langzaam uitelkaar. Erick Hartung versterkte tijdelijk zijn neven in The Hartung Sounds en vertrok later naar The Blue Diamonds. Zijn broer Gustav liet de muziek achter zich. Marcel van Hardeveld maakte de overstap naar Gloria en heeft daar onder andere samen gewerkt met Robert Long en Bonnie St. Claire. Ik heb in ieder geval altijd genoten van John Russell en The Clan. Wat vonden jullie ervan?

The Clan

John Russell and The Clan op het podium in de Pam Pam.
Foto via Erick Hartung.

The Clan

John Russell met The Clan voor de Pam Pam.
Foto via Erick Hartung.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 ⁄ 13 =