‘Big’ John Russell

‘Big’ John Russell was een Surinaams-Nederlandse soulzanger. Gitaar spelen was eigenlijk zijn ding, dat deed hij ook fantastisch, maar hij beheerste in totaal 12 verschillende instrumenten. John was een rasartiest, entertainer en een fantastisch mens, ik heb het voorrecht gehad om hem te kennen en dat is me nog dierbaar. Altijd enorm genoten van zijn optredens in Scheveningen en Hamburg.

Voor John waren een aantal dingen belangrijk: Zijn onafhankelijkheid, zijn vrouw Marielle, zijn kinderen, zijn geloof en natuurlijk zijn muziek. Niemand vertelde John wat hij wel of juist niet moest doen. Vanwege zijn afmetingen had hij de bijnamen: Big John en King Size Russell. Hij verhuisde naar Nederland toen hij 14 jaar was. Na het winnen van een een talentenjachten, vormde hij een band met o.a. Jan Akkerman. In 1962 trad hij op onder de naam Big John Russell, heb hem in die tijd vaak en met veel plezier zien spelen in de Pam Pam. In Hamburg trad hij vaak samen op met The Blue Diamonds en de Tielman Brothers, die in die tijd ook veelvuldig optraden in zowel Scheveningen (Palais de Danse) als in de Star Club in Hamburg.

'Big' John Russell

Big John Russell in 1967.
By VARA (Beeld en Geluidwiki – Gallery: Fanclub) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

In 1974 zong John Russell een duet ‘Swinging on a Star’ met de Britse zangeres Sue Chaloner, onder de artiestennamen Spooky and Sue. Door de zwaarlijvigheid van John Russell werden de optredens gedaan met Iwan Groeneveld van Arubaanse afkomst. Samen met Sue heeft John Russell ook nog een album opgenomen. In 1976 had hij 2 hitjes: I Never Loved A Woman The Way That I Love You en Hokie Pokie. Ik zag hem destijds altijd als soul zanger, maar hij deed zoveel meer. Rock-, soul, blues en gospel; het kwam altijd wel in zijn nummers terug. Hij wilde altijd dat het publiek genoot van zijn shows en tevreden naar huis ging.

Big John Russell in 1967. By VARA (Beeld en Geluidwiki - Gallery: Fanclub) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Big John Russell in 1967.
By VARA (Beeld en Geluidwiki – Gallery: Fanclub) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Thuis liep hij het liefst in een joggingbroek en een T-shirt, op het podium was het een ander verhaal. Altijd keurig in flitsende pakken, want hij vond dat een artiest niet in oude kapotte kleding op het podium hoort te staan. Zakelijk is het met John Russell met ups en downs gegaan, op het ene moment had hij nogal wat bezittingen, onder andere twee discotheken en op het andere moment was hij failliet.

John Russell

Big John Russel 1967.
By VARA (Beeld en Geluidwiki – Gallery: Fanclub) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

John is helaas veel te vroeg op 67-jarige leeftijd overleden. (Geboren te Paramaribo op 30 augustus 1943 – Overleden te Leusden, 12 september 2010). In zijn eigen studio ligt nog legio materiaal, dus hopelijk wordt er ooit nog iets postuum van hem uitgebracht.

De ‘Grote man’ is er niet meer, maar hij zal altijd in mijn herinnering blijven. Nog bedankt voor de vele fijne ‘muzikale’ uren.

4 reacties

    1. Dat komt me heel bekend voor, kan het haast niet anders dat we elkaar daar zijn tegengekomen, was ook mijn favoriete dancing.

  1. ik heb ooit een optreden bij een vriend van hem mogen filmen, geweldig wat een stem en al vele keren terug gekeken en nog steeds is het een van de beste optredens die ik ooit heb gefilmd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 + 16 =