Pia Beck

Pia Beck (roepnaam voor Pieternella Beck), werd geboren op 18 september 1925. Ze kon geen noot lezen, al was hij zo groot als een olifant. Pia was een autodidact pur sang en had geen noten nodig. Ze speelde haar eigen muziek, het maakte niet uit wat het was en ze speelde niet alleen Jazz, of het nu ging om Blues, Rock ’n Roll, Boogie-Woogie of Jazz, Pia beheerste het allemaal.

De Vliegende Hollander

Rob C. Croes / Anefo Pia Beck in 1975.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 928-2661, licentie CC-BY-SA.

In 1949 formeerde ze haar eigen combo waarmee zij voor het eerst optrad in Amsterdam. In 1950 nam ze haar intrek in L’Heure Bleue inclusief piano en haar begeleidingstrio. In 1951 besloot Pia Beck om haar intrek te nemen in Het Jachthuis. Dit pand werd later omgedoopt tot De Vliegende Hollander, wat ook wel ‘The Flying Dutchman’ werd genoemd. Pia Beck, ook wel ‘The Flying Dutches’ genoemd, trad regelmatig op in de kelder van Hotel des Galeries aan het Gevers Deynootplein. De Vliegende Hollander zat elke avond stampvol, maar door de klapraampjes kon je toch een glimp van Pia Beck en vooral van haar muziek opvangen. Met Pia Beck achter de piano had Scheveningen in ieder geval weer een fantastische muzikale trekpleister.

Vanaf 1952 tot 1965 was Pia Beck minstens zes maanden per jaar on tour in de USA, daar komt ook haar bijnaam “The Flying Dutchman” vandaan, vanwege het vele heen en weer vliegen. Ze emigreerde naar Spanje in 1965 en opende daar haar eigen pianobar. Oktober 1975 maakte ze een comeback in het Circustheater te Scheveningen.

Ook was ze een graag geziene gast bij festivals zoals het North Sea Jazz Festival. In 1972 nam Pia Beck nog één keer plaats achter de piano op de plaats waar ze zulke triomfen vierde. Met piano en al zat ze bovenop de overblijfselen van Hotel des Galeries, (wat inmiddels niet meer was dan een hoopje puin), haar muziekkunsten ten gehore te brengen. In 1981 is Pia Beck, na een aantal uitstapjes in het buitenland, nog teruggekeerd naar Scheveningen in een nieuwe club aan het Gevers Deynootplein, dat werd omgedoopt tot, hoe kon het ook anders, De Vliegende Hollander.

Pia Beck

Rob C. Croes / Anefo Pia Beck in 1980.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 931-1744, CC-BY-SA.

2003 betekende de release van haar DVD “The Touch Of Her Life” , waar ze bij de lancering van haar DVD aangaf na 63 muzikale jaren te stoppen met haar carrière. Haar tachtigste verjaardag in (2005) heeft ze gevierd in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Op 26 november 2009 is Pia Beck overleden in Torremolinos, Spanje.

Nog enkele kleine weetjes:

  • Ondanks de vele successen die ze boekte en de vele cd’s die ze uitbracht, heeft ze in haar hele carrière maar één gouden plaat ontvangen.
  • Wat mij ook altijd bij is gebleven, is dat ze regelmatig van sportwagen wisselde.  De rode MG TF (dit is niet de auto op de foto) is één van de sportwagens die Pia Beck bezat. Je zag haar regelmatig in de Wassenaarsestraat rijden op weg naar haar stulpje aan de Zeeweg, waar ze woonde. Volgens zeggen heeft ze in de loop der jaren 45 sportauto’s in haar bezit gehad.
Henk Lindeboom / Anefo Pia Beck in 1960. Nationaal Archief, 2.24.01.03 911-8664, CC-BY-SA.

Henk Lindeboom / Anefo Pia Beck in 1960.
Nationaal Archief, 2.24.01.03 911-8664, CC-BY-SA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 × 14 =