The Crazy Rockers

The Crazy Rockers, opgericht in 1959, is een Indo Rock-groep uit Den Haag. Het is de enige Indo Rock Band die nog actief is. Eigenlijk is het niet echt een ‘Indo’ Rock groep, daar de groep werd opgericht door een Surinamer en in verschillende samenstellingen heeft opgetreden met zowel Indo(nesische), Nederlandse als Antilliaanse muzikanten. Eigenlijk moeten we dan niet spreken van Indo Rock, maar over Oer Rock ’n Roll.

The Crazy Rockers

The Crazy Rockers in 1963.
By AVRO (Beeld en Geluidwiki – Gallery: Rooster) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

In navolging en eigenlijk afgekeken van The Tielman Brothers werd in 1959 de band The Crazy Rockers opgericht. In de loop van het bestaan van de band zijn er legio bezettingswijzigingen. Het eerste optreden van The Crazy Rockers vond plaats in La Gayetee, hierna volgde  L’Étoile. In 1961 spelen ze, net als The Tielman Brothers, in Duitsland.

In 1962 worden The Crazy Rockers de vaste band van Club Sheherazade in Scheveningen, waar ze ’s zomers elk weekend spelen. Daarna gaat de band weer naar Duitsland om in Hamburg te spelen. Net als bij vele andere Indo Rock groepen, worden uitsluitend covers van andere artiesten vertolkt en geen eigen werk. De kracht van The Crazy Rockers ligt, net als bij The Tielman Brothers in die jaren, bij de geweldige live-optredens met een spectaculaire show.

Eind 1962 moet Eddy Chatelin helaas de groep verlaten omdat hij de militaire dienstplicht moet vervullen. In 1964 komt hij terug in de rock scene als Eddy & the Crazy Jets Show. Intussen vertrekken The Crazy Rockers voor lange tijd naar Scandinavië. Eddy Chatelin keert weer terug in de band, maar oprichter Sidney Rampersad vertrekt eind 1965 naar The Hot Strings en kort daarop worden The Crazy Rockers opgeheven. In 1981 worden de instrumenten weer samengebracht en vanaf die tijd treden The Crazy Rockers weer met enige regelmaat op. Het is toch knap dat je als muzikant op je zeventigste nog volle zalen trekt. Ik heb daar diep respect voor.

The Crazy Rockers. Foto door: Tong Tong Fair/Festival via Flickr.com.

The Crazy Rockers.
Foto door: Tong Tong Fair/Festival via Flickr.com.


Enkele kleine weetjes:

  • Ze begonnen in 1959 en treden nu nog steeds op.
  • Sidney Rampersad is helaas veel te vroeg  overleden op 23 oktober 1981.
  • Ze de Branie-Award hebben ontvangen wegens 45 jaar ambassadeurschap voor de Indo Rock.
  • Ik net heb vernomen dat Eddy Chatelin is genomineerd voor de Indisch Moluks award 2015 – categorie zanger.

Update: Kreeg net het volgende berichtje van Ron Lamster dat ik met zijn toestemming mag plaatsen:

Ik speel al jaren met Eddy Chatelin en ken de Crazy Rockers van haver tot gort. Tot 2 jaar geleden maakte ik ook nog deel uit van deze formatie. Maar het werd me allemaal te druk. Ik speel nu in de Crazy Friends  de Eddy C band  Eddy C & friends. Ook hebben Eddy en ik een heel succesvol duo Big Ron & Eddy C. Dus vind ik het zo wel genoeg.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 × 17 =