The InCrowd

Een andere band die zijn wortels in Den Haag/Scheveningen heeft liggen, is The InCrowd. De Haagse band werd eind 1965 opgericht door Will van der Hurk, die ook wel bekend is onder zijn nickname Jerry Lee King. Van der Hurk is niet alleen de oprichter van de band, maar tevens ook de zanger/pianist. Moeilijk was het niet om te horen of The InCrowd aan het spelen was, de bijzondere Soul-Full-Black stem van Van der Hurk was namelijk van verre te herkennen.

Lang duurde het niet voordat de muziek van The InCrowd opgepikt werd. Freddy Haayen was al gauw overtuigd van de kwaliteiten van de band en wist zijn enthousiasme ook over te brengen op andere mensen. Haayen sleepte namelijk een platencontract bij Polydor in de wacht voor The InCrowd.

De LP’s en diverse singles waar The InCrowd meekwamen, werden logischerwijs na het ondertekenen van het platencontract niet opgenomen op een zolderkamertje. De band werd uitgenodigd in de voormalig G.T.B. studio in een statig herenhuis. In die studio mochten zij, nadat eerder bands en artiesten als Q65, Golden Earring, Livin’ Blues, Tee Set, Peter Koelewijn and his Rockets en Mariska Veres (Shocking Blue) daar al nummers hadden opgenomen, hun nieuwste muziek opnemen.

Na meerdere top 40 hits, bleef het voor The InCrowd niet alleen bij binnenlandse aandacht. Met de nummers ‘I’ll Be Free’ en ‘Wrong’, allebei eigen nummers van Van der Hurk, wist de band ook het buitenland te overtuigen van hun kwaliteiten.  Dat betekende echter niet dat The InCrowd niet meer in Scheveningen te bewonderen was. Optredens van de band waren regelmatig te horen en te zien in wat toen tot de top van de Scheveningse dansgelegenheden behoorde. Zowel in Palais de Danse alsmede in De Beatclub trad The InCrowd regelmatig op. Beide gelegenheden waren, samen met de Pam Pam, de bakermat van bekende topbands.

Tot eind 1970 viel, weliswaar in verschillende bezettingen, volop te genieten van de muziek van The InCrowd. Eind jaren 70 besloot Van der Hurk zich te richten op een solo-carrière, waarna hij veelvuldig in het buitenland optrad. In 1980 keerde de zanger terug naar Nederland en werd er met The InCrowd voor een reünie gekozen. Tijdens de Haagse Beat Nach trad de band opnieuw op. Zowel in 2008 als in 2009 heeft Van der Hurk in verschillende bezettingen nog een aantal optredens verzorgd. In 2010 is een nieuwe band gevormd door de zanger. Zijn bandleden zijn sindsdien: Fred ‘Severino’ Severin (bas), oudgediende You Fook ‘Joey’ Chong (zang, percussie), Joey (maakte al deel uit in de periode 1966-1969), Edward van Helsdingen (gitaar, zang) en Wim Keijsers (drums).

Ondanks de verschillende bezettingen, was het altijd een genot om naar de muziek van The InCrowd te mogen luisteren en het is een van de weinige bands die de tand des tijds hebben doorstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 + 24 =