Toon Hermans

Toon Hermans, een van de grote drie van het Cabaret. Heeft evenals de andere twee grote Cabaretiers (Wim Kan en Wim Sonneveld), heel veel in Scheveningen opgetreden.

Toon Hermans

Rob C. Croes / Anefo Toon Hermans in 1983.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 932-5442, CC-BY-SA.

Werd geboren te Sittard op 17 december 1916 als Antoine Gerard Theodore Hermans en overleed te Nieuwegein op 22 april 2000. Er staat een standbeeld van hem bij de Stadsschouwburg te Sittard.
Toon Hermans werd gezien als de Clown van het drietal, zijn programma’s waren altijd pure kolder.

Toon Hermans Standbeeld. By Remcorutten (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Toon Hermans Standbeeld.
By Remcorutten (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Ook was hij degene die begon met het fenomeen ‘One Man Show’, waarmee hij begon in 1955. Hij stal de show met zijn sketches met daar tussendoor enkele liedjes. Hij schreef altijd alles zelf en vooral zijn conference over Sinterklaas is me altijd bijgebleven. Hij stal de show met lieve liedjes met in zijn achterhoofd zijn vrouw Rietje die voor hem alles betekende. Na het overlijden van Rietje in 1990 had hij de grootste moeite om liefdesliedjes te zingen. Hij vertolkte meerdere typetjes en zijn woordspelingen waren vaak fantastisch. Ook kreeg hij het voor elkaar om een hele zaal geboeid te laten kijken en luisteren naar absoluut niets. Hij kon het bijvoorbeeld hebben over een ‘dingetje’ aan een microfoonstandaard, het ging nergens om, maar de zaal lag dubbel. Hij kon met een onzinnig verhaal over een stoel, zijn schoenen of over de beroemde bal gehakt de hele zaal meekrijgen. Toon Hermans ging eindeloos over iets door, tot hij zelf zei dat het allemaal maar flauwekul was. Hij hield het ook altijd leuk zonder iets of iemand te kwetsen.

Toon Hermans was ook een fervent schrijver van liedjes en gedichten die zijn uitgebracht in boeken die hij ook zelf heeft geïllustreerd. In 1996 had Toon Hermans zijn laatste optreden. In 1999 werd Toon Hermans uitgeroepen tot Nederlandse artiest van de eeuw, de uitreiking van de Edison was één van zijn laatste openbare gebeurtenissen.

Inmiddels heeft er ook al een musical gedraaid met de titel ‘Toon’, met een hoofdrol voor Alex Klaasen, waarin zijn levensverhaal wordt nagespeeld. Een hele moeilijke opgave om zo’n rasartiest op het toneel te evenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 × 14 =