Wim Kan

Wim Kan, één van de grote drie van het Cabaret. Heeft evenals de andere twee grote Cabaretiers (Toon Hermans en Wim Sonneveld), heel veel in Scheveningen opgetreden, en is de enige geboren Scheveninger van de drie.

Wim Kan

Koen Suyk / Anefo Wim Kan in 1979
Nationaal archief, 2.24.01.06 253-8129, CC-BY-SA

Werd geboren te Scheveningen op 15 januari 1911 als Willem Cornelius Kan en overleed te Nijmegen op 8 september 1983. Er staat een standbeeld van hem en zijn echtgenote Corry (waarmee hij trouwde in 1933) op het Gevers Deynootplein te Scheveningen, dat heeft eerst op het Leidseplein in Amsterdam gestaan, maar op deze manier is hij toch nog in zijn geboorteplaats teruggekomen.
Vaak werd hij aangekondigd als: Wim Kan met Ru van Veen aan de vleugel en Corry aan zijn zijde.

Wim Kan Standbeeld. By Wikifrits (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Wim Kan Standbeeld.
By Wikifrits (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.


Corry staat dan voor Corry Vonk en die stond bij elk optreden in de coulissen en na afloop van de voorstelling bij het in ontvangst nemen van het applaus ook daadwerkelijk aan zijn zijde.
Corry Vonk is bij het oudere publiek ook nog wel bekend van het liedje: Met Me Vlaggetje, Me Hoedje En Me Toeter.


Wim Kan was de Cabaretier van het intellectuele Cabaret, en hij ging het meest de politieke richting uit, hij imiteerde veel politici uit die tijd. Joop den Uyl, Dries van Agt en Joseph Luns, waren meermaals de klos en zijn imitaties daarvan waren op zijn minst hilarisch te noemen. Ook deed hij veel oudejaarsconferences, aangezien hij daar in 1954 al mee begon, wordt hij gezien als de grondlegger van de oudejaarsconference. TV vond hij eigenlijk maar niets, vandaar dat het bijna twintig jaar duurde voordat hij overstapte van radio naar TV. Ik kan me de oudejaarsconference uit 1973 tijdens de oliecrisis nog goed kan herinneren. De titel van die conference was ‘Zuinig over de drempel’, en er was op het moment van de uitzending geen kip op straat, het programma werd bekeken door 7 miljoen mensen en kreeg een waarderingscijfer van 8.8 , een absoluut record.


Dar was overigens de eerste oudejaarsconference van Wim Kan op televisie, daarvoor werden ze alleen op de radio uitgezonden. Op televisie waren de enige attributen een wijnkoeler en het stoeltje waar hij op zat. Verder lag het toneel voor hem bezaaid met A4-tjes waarvan hij kon ‘spieken’ , daar hij niet de hele conference uit zijn hoofd kon spelen. 1982 was het laatste jaar dat we konden genieten van een oudejaarsconference van Wim Kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 27 =