Boulevardje pakken op zondagmiddag

In de zomer op zondagmiddag even lekker toeren in mijn MG A met de kap lekker naar beneden en de wind door de haren. 45 toeren plaatje met het nummer ‘In the Summertime’ van Mungo Jerry in de platenslikker (waarschijnlijk alleen bekend bij mensen uit die tijd).

Op de Gevers Deynootweg voor het Zwarte Pad linksaf langs de ijssalon, nogmaals linksaf langs de Rimini bar de Zeekant op. Links van je de Oranje flats en rechts de Boulevard. Daarna de weg naar beneden volgen langs het parkeerterrein bij het Palace Hotel, daar kon je eventueel even stoppen en dan op de Gevers Deynootweg nog even een boodschapje doen bij Han Liesker (de enige levensmiddelen zaak die in die tijd op zondag geopend was). Dan langs het Palace hotel Rechtsaf, gelijk even een boulevardje meepakken, toen kon je op die manier de boulevard nog op. De Palace straat in waar toch ook wel een hoop leuks te beleven viel, daar had je onder andere Hommerson’s Sportland twee etages vol met alle mogelijke speelautomaten, schietkasten en kegelbanen. Daar kon je wel een uurtje doorbrengen als je portemonnee het toeliet. (Zeker als het regende, dan liep het gelijk helemaal vol). Gelijk daarnaast zat het Zeeaquarium met alle mogelijke vissen, schaaldieren, schelpdieren en lagere dieren uit de Noordzee.

Scheveningen zondagmiddag

Zee-Aquarium en Hommerson’s Sportland in 1974.
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tegenover het Zeeaquarium stond vroeger vaak de welbespraakte speelgoedverkoper, die je al van verre kon horen met de standaard zin:

De zwemmende baby, het plassende hondje, vermaak voor groot en klein.

Man met de zwemmende baby. Copyright: Aad Korving.

Man met de zwemmende baby.
Copyright: Aad Korving.

Waarbij dan de zwemmende baby in een teiltje met water werd gedemonstreerd en het plassende hondje op een plankje ernaast. Daar voorbij linksaf eindelijk de Strandweg op, waar je aan de rechterkant dan weer terecht kon bij één van de vele strandpaviljoens. En waar je op de boulevard zelf de nodige Hüpsche Mädchen zag die daar liepen te flaneren. Even de ah-ooo-gah hoorn aan en links en rechts zag je dan wel een glimlach verschijnen. In die tijd kon dat nog, nu zijn die toeters verboden en heb je bij onnodig toeteren/claxonneren gelijk een prent te pakken van 370 euro. Links op het Seinpostduin stond destijds het grandioos mooie Seinpost Restaurant / Bioscoop met bovenop het machtige beeld van Neptunus.

Restaurant Seinpost

Punt / Anefo Restaurant Seinpost 1971.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 924-8196, , licentie CC-BY-SA.

Meestal reed ik even door tot aan het Noordelijke havenhoofd om daar even een lekkere frisse neus te halen. Terug in de auto reed je dan een stukje terug, rechtsaf de Vissershavenweg op richting de haven. In de haven was altijd wel iets te beleven, daar kon je ook mooie plaatjes schieten, wat ook veelvuldig gedaan werd. (Onder andere van de bijzondere schepen die de haven van Scheveningen aandeden).

Scheveningen haven boulevardje

Rob Mieremet / Anefo Hospitaalschip De Hoop in haven Scheveningen.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 926-3093, Licentie CC-BY-SA.

Tussendoor even een harinkje happen bij één van de vele tentjes op de boulevard of aan de haven, en mijn zondagmiddag kon niet meer stuk.

4 reacties

  1. Er was op de pier toch ook later een attractie “1000 mijn onder zee”of iets in die context?
    In een karretje waande je je onder water

    1. Jazeker dat klopt helemaal, dat was op het later bijgeplaatste eiland. Daar was het onderdek ingericht als ‘Onderwaterwonderland’ en reed je met een capsule op een monorail door een zogenaamde onderwaterwereld met nagemaakte vissen, nagemaakt wier en nagemaakt koraal.

  2. Onderwaterwonderland was de eerste attractie op het stalen eiland, een soort spookhuis maar dan met vissen en koraal in plaats van spoken. Daar reed je in een tweepersoons capsule doorheen. In de jaren ’70 werd dat vervangen door een nieuwe attractie 20.000 mijlen onder zee, waar je door een onderzeeër kon lopen. Hoe dat eruit zag kan je hier nog zien: http://www.basdemos.com/20000-mijlen-onder-zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 + 25 =