De Britse Invasie in de muziek

Voor de zestiger jaren was rock-‘n-roll het populairste muziekgenre. Tegen de jaren 60 was dat eigenlijk passé. Begin jaren 60 veranderde de populaire muziek. Vanuit Engeland waaide een nieuwe muziekstroming over, met name de Mersey Beat. De ‘vloedgolf’ aan Britse bands, voornamelijk uit Liverpool, overschaduwden in de jaren 60 de Amerikaanse bands en artiesten. De hitlijsten werden gedomineerd door muzikanten uit Engeland.
Mede door zeezenders als Radio Veronica raakte alles in een stroomversnelling: De Britse Invasie (The British Invasion).

De Britse Invasie

The Beatles.
By United Press International, photographer unknown [Public domain], via Wikimedia Commons

Eigenlijk begon het al in 1963 met The Beatles, die heel opmerkelijk de hitlijsten in Amerika veroverden. De Billboard Hot 100 toonde in 1964 5 plaatsen voor The Beatles. Heel veel Britse Bands profiteerden hiervan mee zoals: The Dave Clark Five, The Animals, The Hollies, The Kinks, The Rolling Stones en The Who. De enige bands die het succes nog konden behouden, waren bands als: The Beach Boys, The Four Seasons en The Mamas and the Papas, The Swinging Blue Jeans, The Tremeloes, The Mindbenders, The Troggs, The Scorpions, Herman’s Hermits, The Searchers, Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich en The Who.

De standaard bezetting van deze formaties was een drummer, een basgitarist en 2 gitaren (1 x lead en 1 x slag).

The Rubettes. By Dimitri Maladry (wikiportret.nl) [CC BY 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

The Rubettes.
By Dimitri Maladry (wikiportret.nl) [CC BY 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig veranderde er ook veel in de uitgaansgelegenheden. Waar eerst 2 orkesten per avond optraden, was dat er nu nog maar één en de overige tijd werd ingevuld door een Discjockey. Later, en bij meerdere zaken al gelijk, werd het roer volledig omgegooid, die werden omgebouwd tot Discotheek wat aardig scheelde in de kosten maar je miste ook gelijk de sfeer en de gezelligheid. Het kwam de Engelse bands wel goed uit, want die stonden immers garant voor de muziek die op dat moment in was en het meest gedraaid werd.

The Honeycombs 1964. By Eric Koch / Anefo (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

The Honeycombs 1964.
By Eric Koch / Anefo (Nationaal Archief) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Heel langzaam zag je op deze manier Scheveningen afglijden naar de afgrond, want zoveel Discotheken met dezelfde muziek was natuurlijk niet te handhaven in zo’n klein gebied. Jammer maar helaas.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen en/of suggesties? Wees zo vrij om te reageren!

2 reacties

  1. Wat mij altijd opvalt bij dit soort beschrijvingen, dat de hele periode VOOR de Beatles volledig wordt overgeslagen. De hitlijsten van 1959 tot 1962 werden voornamelijk bevolkt door o.a Cliff Richard en The Shadows, de eerste Rock n roll band van Engeland.

    1. Hallo Piet Spaans,

      Die worden zeker niet vergeten, behoren inderdaad tot de allergrootste artiesten van die tijd. In die tijd had je uiteraard nog veel meer groepen die een beschrijving waard zijn. Omdat er al zoveel over geschreven is en ik ook nog zoveel andere dingen, artiesten en gelegenheden te beschrijven heb, heb ik ze even buiten beschouwing gelaten, maar ze komen beslist nog aan bod, Ik moet momenteel een keus maken wat ik het eerste schrijf en plaats, heb nog zoveel hier in mijn digitale archief. Maar binnenkort diep ik dit echt wat meer uit.

      Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 30 =