Fred Beugeling, de Scheveningse ondernemer met lef

Beugeling was eigenaar van een aantal etablissementen waaronder het Luxe Bad, Miramar, Pierrot, Bonaparte, Scaramouche, het Palladium, The White Elephant en de Rolls Club. Bovendien had hij grootse plannen met het nieuwe Palace-gebied, maar dat is er helaas niet van gekomen.

Fred Beugeling

Fred Beugeling in 1978 bovenop een vliegtuig.
Foto door Haagsche Courant via Haagse Beeldbank.

Fred Beugeling, de Scheveningse horecaman, was meer dan alleen een horecaman. Hij was verzot op auto’s, hij reed eerst in een groene Jaguar E-type en daarna in een rode cabrio, en op stunts en die konden hem niet gek genoeg zijn. Zo heeft hij op zondagmiddag 27-08-1978 staande op een dubbeldeks vliegtuig boven de Pier en het strand van Scheveningen een Wing-Walk uitgevoerd. Volgens Fred Beugeling was het een fantastische ervaring om deze spectaculaire vlucht te doen. Staande in een soort kooi bovenop een speciaal ingericht vliegtuigje (een tweeëndertig jaar oude Tigermoth), dook hij over de golven en de Pier, met een scherpe bocht langs de uitkijktoren weer omhoog. Waarbij Fred Beugeling het massaal aanwezige publiek toezwaaide. Angst had hij absoluut niet. Hij moest er door de stormachtige wind helaas van afzien om een vlag bovenop de tweedekker te ontvouwen. In een latere reactie zei Fred Beugeling: “Volgend jaar dan maar als het weer beter is”, want plannen om opnieuw een Wing-Walk te doen lagen al op de plank. Mits mogelijk dan nog wat spectaculairder.

Fred Beugeling-penning 1984. Foto door Robert Scheers via Haagse Beeldbank.

Fred Beugeling-penning 1984.
Foto door Robert Scheers via Haagse Beeldbank.

Fred Beugeling was overigens de eerste Nederlandse “Stuntman” die zich waagde aan een Wing-Walk. Hiervoor had hij al geregeld de nodige stunts uitgehaald, zoals para-sailen achter boten en “vliegeren” achter auto’s. Na het zien van een film met Jean Paul Belmondo die een soortgelijke stunt uitvoerde besloot Fred Beugeling dat ook maar eens te doen. Het vliegtuigje waarmee hij stuntte moest uit het buitenland komen. Op zondagmorgen 27-08-1978 maakte Fred Beugeling eerst een proefvlucht, hij vertrok vanaf luchthaven Rotterdam, waarbij hij geïnstrueerd werd door stuntvrouw Anette Leslie. Volgens Fred Beugeling ging het vanaf het begin lekker mede dankzij de expertise van vlieger instructeur bij de RAF John Hardy, die als hobby stuntte. Van de Rijksluchtvaartdienst had hij bij uitzondering toestemming gekregen om 50 meter boven de grond en 200 meter uit de kust te vliegen.

Fred Beugeling was voor de gelegenheid gekleed in een leren pak en had een helm op het hoofd. Het enige waar hij last van had bovenop het vliegtuig was de kou. Op deze manier wilde Fred Beugeling het imago van Scheveningen wat oppoetsen, wat leven in de Scheveningse brouwerij brengen en uiteraard reclame maken. Daar had hij de 3500 gulden die de stunt kostte wel voor over.

De zakenman is op 09-06-1981 verongelukt tijdens het para-sailen op het Scheveningse strand.

Tijdens een para-sail-oefening klapte op veertig à vijftig meter hoogte zijn parachute in elkaar en maakte hij een val op het strand en overleed ter plaatse. Bij het para-sailen wordt de “luchtzeiler” meestal per parachute door een auto of boot de lucht ingetrokken. Omdat er veel wind stond, wist Fred Beugeling, die overigens een ervaren parasailer was, zonder deze hulpmiddelen tot een hoogte van zo’n vijftig meter te stijgen. Hij zou op die bewuste dag zijn nieuwe zeil- en surfschool openen. Om dit op zijn bekende, spectaculaire wijze, te doen zou hij samen met VVV-directeur Keyzer het luchtruim kiezen. Gisteravond wilde hij daarvoor nog oefenen. Hij liet een vrouw, een zoon en dochter achter.
Zijn zoon heeft inmiddels contact met mij opgenomen en is gekomen met wat nieuwe informatie, die inmiddels in dit artikel is verwerkt. Mijn dank daarvoor.
Jaarlijks wordt door de Stichting Promotie Den Haag de “Fred Beugeling Penning” uitgereikt aan een persoon die op positieve wijze heeft bijgedragen aan het imago van Scheveningen Badplaats.

Toekenning van de Fred Beugeling-penning in 1985. Foto door Haagsche Courant via Haagse Beeldbank.

Toekenning van de Fred Beugeling-penning in 1985.
Foto door Haagsche Courant via Haagse Beeldbank.

Nog even een weetje ter aanvulling met dank aan Harrie van Dam

Fred was een goede zakenman en zeer charismatisch. Hij maakte van het strand (luxebad) iets wat niemand ooit had gedaan, een stuk strand met luxe en service. Hij had ook de eerste discotheek op het strand Bonaparte. Velen zullen zich dit herinneren. Wat ik nooit zal vergeten en wat ik als zakenman altijd bij mij zal dragen is het volgende verhaal. Fred had een prachtig restaurant gebouwd van Fins hout op de plek waar het Carlton Beach hotel staat. De sfeer en het eten was top, hij was daar ook vaak als gastheer aanwezig. Heerlijke live muziek van Andrei Serban. Op kerst deed hij altijd iets speciaals voor zijn klanten. Die liet hij ophalen in extreem luxe auto’s (Peter Zulver) en ook weer terugbrengen naar huis. Vlak voor een bepaalde kerst (ik weet het jaar niet meer) besloot het personeel onder aanvoering van de bedrijfsleiding het werk neer te leggen als ze niet meer loon kregen. Het antwoord van Fred was heel simpel, hij sloot de zaak, ontsloeg al het personeel, regelde een ander goed restaurant en haalde de mensen op en bracht ze weer weg. Hij liet zich niet chanteren! Deze les ben ik nooit vergeten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
14 − 6 =