Het Specifieke Bandgeluid van Toen

Wat was de favoriete apparatuur en wat waren de favoriete instrumenten van de Artiesten van toen. Als liefhebber / verzamelaar van dergelijke apparatuur wil ik proberen een tipje van de sluier op te lichten. Ik gebruik in dit artikel foto’s van internet, maar kan op verzoek ook eigen kiekjes maken. Heb in de loop der jaren een aardige verzameling opgebouwd van de meest uiteenlopende merken band/tape echo’s, waarbij ik dan weer moet vermelden dat elke echo zijn eigen specifieke geluid heeft. Ook gaat mijn interesse uit naar vintage buizenversterkers, waar ik er ook meerdere van in mijn bezit heb.

Specifieke bandgeluid

Echolette.
By BEG (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Echolette Echo 200. By Ge ² (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Echolette Echo 200.
By Ge ² (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je vragen over Vintage apparatuur, advies en / of reparatiehulp nodig? Laat het maar even weten!  Ook het demagnetiseren van de koppen en het vervaardigen van tapeloops doe ik zelf.

In de meeste bands werd (als daar de nodige cash voor was), gespeeld op gitaren van de bekende merken. Waar de ene gitarist zijn hart had liggen bij Gibson, lag dat bij een ander bij Fender. De Gibson Les Paul is bij elke artiest wel bekend en er zijn artiesten die niets anders meer willen. De meest bekende gitaar uit de Fender-reeks is toch wel de Stratocaster met drie single coil elementen, waar menig artiest op speelt. Zelf speel ik het liefst op mijn Fender Telecaster, een speciale uitvoering met 2 humbuckers. In de Indo-Bands kwam je vaak de Fender  Mustang, de Fender Jaquar en de Fender Jazzmaster tegen. Die vaak bij de Indo bands waren voorzien van negen snaren (de G, B en hoge E dubbel) in plaats van de standaard zes snaren. Als basgitaar was de Fender  Precision of de Fender Jazz bas favoriet. Versterkers waren meestal van de bekende merken Vox, Fender en Dynacord.

Vox. By massygo from Ghent, Belgium (VOX AC30 CC2Uploaded by Guitarpop) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Vox.
By massygo from Ghent, Belgium (VOX AC30 CC2Uploaded by Guitarpop) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Dynacord Echocord Mini. Foto door: Julien Houbrechts via Flickr.com

Dynacord Echocord Mini.
Foto door: Julien Houbrechts via Flickr.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het meest specifieke geluid van de (Indo) bands, kwam toch door het gebruik van buizen Tape / Band echo’s die geproduceerd werden in de jaren 50 en 60. Later kwamen daar de transistor varianten bij, maar die misten toch dat warme geluid van de buizen uitvoeringen. Dat verschil merkte je ook in de versterkers. In het prille begin van de echo’s waren er alleen buizen versies, later werden er ook transistor versies geproduceerd. In de jaren 50, 60 en 70 was de echo de meest gewilde en gebruikte effect apparatuur voor zowel zang als instrumenten en dan in het bijzonder gitaar.

Fender Jaguar Special HH. Foto door: Jason Garber via Flickr.com

Fender Jaguar Special HH.
Foto door: Jason Garber via Flickr.com

Fender Jaguar Special HH met Vox. By Stewart Black from British Isles (FlickrUploaded by clusternote) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Fender Jaguar Special HH met Vox.
By Stewart Black from British Isles (FlickrUploaded by clusternote) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de niet kenners onder ons die zich nu afvragen wat is een tape / bandecho nu eigenlijk, hier even een beknopte uitleg:
Het is een geluidseffect dat een echo nabootst door gebruik te maken van één of meerdere opname koppen en een afspeelkop, het ingevoerde signaal (zang of instrument) werd opgenomen op een tape en daarna door de afspeelkop(pen) weergegeven waardoor een echo ontstond. De tijdsduur en het aantal keren echo waren regelbaar. Als tape gebruikten de meeste echo apparaten bandrecordertape, maar er zijn ook echo’s met 8-track, apollon en andere soorten cassettes.

Korg Stage Echo en Roland Space Echo's. Foto door: Brandon Daniel via Flickr.com

Korg Stage Echo en Roland Space Echo’s.
Foto door: Brandon Daniel via Flickr.com

Roland RE-501. By Clunkbox at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Roland RE-501.
By Clunkbox at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb het hier nog steeds over de analoge echo’s, digitale echo’s kwamen in de jaren 80 pas op de markt. Zelf ben ik in het bezit van meerdere merken echo’s die allemaal hun eigen specifieke geluid produceren, er is er niet één die hetzelfde klinkt, vandaar dat je bij artiesten niet vaak dezelfde echo’s tegenkomt. The Shadows werken bijvoorbeeld met een heel andere echo dan bijvoorbeeld The Fire Devils deden. Als je goed luistert naar welke artiest dan ook, bijna altijd wordt er wel een echo gebruikt, buizen of transistor, analoog of digitaal, vrijwel elke artiest gebruikt het. Wil je er iets meer over weten of wil je er iets aan toevoegen, stuur dan even een mailtje naar info@scheveningentoen.nl

Space Echo RE-201. By Bdjames (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Space Echo RE-201.
By Bdjames (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

2 reacties

 1. Hallo

  Kan iemand mij helpen .
  Ik heb een vox longtom echo
  Deze moet voorzien worden van nieuwe tape wat is de lengte de tape
  En kan iemand de longtom voor mij nakijken

  Gr

  Hennie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 × 25 =