Introductie

Harstenhoekweg

Uitzicht Harstenhoekweg achterkant HTM remise.
Copyright: Rob Borremans.

Allereerst wil ik mij hier even voorstellen en mijn affiniteit met Scheveningen verklaren. Ik ben Rob Borremans en in 1950 geboren in de Harteveltstraat en heb vanaf 1952 tot in de jaren 80 op de Harstenhoekweg gewoond. Daarna nog een tijdje op de Kanaalweg gewoond en toen ben ik Scheveningen ontvlucht, omdat ik het niet meer aan kon zien wat voor moois er allemaal kapot gemaakt werd.

Mijn vader, Alfons Borremans, was muzikant. Een musicus van het zuiverste water: violist én zanger. Met als artiestennaam: Alfons Borré. Hij speelde in de jaren 40 en begin jaren 50 met zijn orkest veel op het Gevers Deynootplein en omstreken.

Alfons Borré

Alfons Borré.
Copyright: Rob Borremans.

Orkest Borré

Orkest Alfons Borré.
Copyright: Rob Borremans.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn moeder werkte in die tijd in het Kurhaus Cabaret. Daar traden destijds artiesten op met grote namen, zoals Wim Sonneveld, Lou Bandy, Wim Kan met Corrie Vonk aan zijn zijde. In die tijd werd ik, als mijn moeder moest werken, zomers, ’s morgens gedropt in het Luxe Bad op het strand voor het Kurhaus om vervolgens ’s avonds weer opgehaald te worden. Ik was daar in goede handen bij Tante Cor, die daar de leiding had. Ook werkte mijn moeder in het Kurhaus, waar ik het befaamde concert van de Rolling Stones (augustus 1964) heb mogen meemaken. Later werkte zij in Restaurant Seinpost. In de jaren 70 werkte mijn moeder in het Nederlands Congresgebouw, waardoor ik ook in de gelegenheid was heel wat optredens van top artiesten mee te maken, zoals Demis Roussos, The Carpenters, enz..

Kurhaus Cabaret

Mijn ouders bij het Kurhaus Cabaret en moeders achter de kassa.
Copyright: Rob Borremans.

Luxe Bad

Luxe Bad met Tante Cor.
Copyright: Rob Borremans.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarschijnlijk heb ik het muzikale van mijn vader geërfd, want zelf heb ik ook het één en ander aan muziek gedaan. Op zevenjarige leeftijd kreeg ik mijn eerste gitaar, waarna ik mijn eerste gitaarlessen kreeg bij muziekschool ‘De Liefde’. Daarna heb ik van verschillende gitaristen uit verschillende bekende bandjes in de jaren 60 les gehad. Ook speelde ik op school zelf al in bandjes (zelfs met Nicko Christiansen van Livin’ Blues, die bij mij in de klas zat).

Later heb ik in diverse bandjes en gelegenheidsorkesten gespeeld waarbij het gitaarspel steeds meer naar de achtergrond werd verdrongen en ik het steeds meer van mijn stem moest hebben (volgens velen niet onverdienstelijk). Ik heb onder meer gespeeld in The Combination (ook nog in de Beatclub op het Gevers Deynootplein). Oefenen deden we in die tijd bij Don Bosco op de Nieuwe Laantjes, in ruil voor af en toe een optreden. Ook speelden we in die tijd geregeld in onder andere ‘De Blokhut’ in de Obrechtstraat. Verder speelde ik onder andere in de groepen Dusty Mood, The Pink Panthers en diverse cover en gelegenheidsorkesten in diverse samenstellingen. Ben zelf altijd een beetje op de achtergrond gebleven, ben namelijk niet zo’n liefhebber van al die drukte en belangstelling.

The Combination

The Combination in Don Bosco.
Copyright: Rob Borremans.

Schilderij Nieuwe Laantjes. Geschilderd door: Lien Bal.

Schilderij Nieuwe Laantjes.
Geschilderd door: Lien Bal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb in het verleden ook nog eens als duo met een toetsenist met Kerstmis de muziek verzorgd in een Restaurant voor de Familie Gerritsen (van de muziekhandel). Tevens eens een optreden verzorgd in Babylon (Den Haag) voor een grote firma in hoortoestellen, waarbij we voor de gelegenheid onze naam moesten omdopen naar ‘The Hearing Aids’.

Ook bij de muziekzaken was ik geen onbekende klant. Ik kocht mijn eerste elektrische gitaar bij Nico Servaas, die toen nog in de Schoolstraat zat. Mijn eerste buizenversterker kocht ik bij Willy Wissink van Willy and his Giants in de Koningstraat. Bij Henk Suiker op de Vaillantlaan heb ik in het verleden ook het een en ander gekocht, evenals later bij zijn zoon Ronald Suiker op de Waldeck Pyrmontkade. Ook kwam ik regelmatig bij de firma Gerritsen. Mijn eerste Londen City-stack kocht ik bij Bas v.d. Rest op het Westeinde.

Retro gitaar

Retro gitaar.
Copyright: Rob Borremans.

Voor nu wil ik het hier even bij houden. Ik wens je verder veel plezier op deze website met alles over het uitgaansleven in Scheveningen in de jaren 50, 60 en 70.

 

Heb je zelf nog foto’s, aanvullingen of andere ideeën. Stuur dan ook gerust een mail naar: info@scheveningentoen.nl.

4 reacties

  1. Een hele leuke site, waar bij mij alle leuke herinneringen van vroeger weer boven komen. Ben uit hetzelfde geboortejaar als jij Rob. Eerste brand op de pier kan ik me nog herinneren (1968), werkte toen in het “oude” Europa Hotel, we dachten een rustige lunch te gaan draaien in de keuken, kregen wij ineens de partijen die op de pier zouden worden gegeven. Ik kwam op deze site doordat ik niet op de naam van een dancing kon komen, maar nog wel de naam wist van een artiest die daar veel optrad Big John Russell, googelde , en kwam op hoe anders Pam Pam en via via op jouw site. Trouwens Frans Proost is nog een klasgenoot van me geweest op de lagere school. Veel succes met deze site, ik blijf je volgen.

  2. Hallo Rob, ik heb in die tijd ook op de Harstenhoekweg gewoont. In een van die souterrains nr. 41,43? Weet het niet meer precies. Dus we zullen elkaar echt wel eens tegen gekomen zijn in die tijd, wetend of onwetend.Het is treurig wat er uit Scheveningen geworden is. Cement city noem ik het. Het vroegere pension van de familie Goedvolk, het huis staat al eeuwig leeg, ze laten het gewoon verrotten. Als ik ooit eens door scheveningen loop, wordt ik er echt verdrietig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 − 23 =