Kurhaus Paviljoen als Bioscoop?

In eerste instantie werd het pand net naast het Kurhaus omgebouwd tot Kurhaus Cabaret, een bescheiden theater zeker in vergelijking met de grote Kurzaal er pal naast. In het Kurhaus Cabaret werden toneelstukken, conferences en concerten opgevoerd en er hebben vele grote namen uit die tijd opgetreden, o.a. Louis Davids, Lou Bandy, Wim Kan, Corry Vonk, Wim Sonneveld en Joop Doderer. In 1958 heeft een grote brand Het Kurhaus Cabaret grotendeels verwoest. Uit de puinhopen verrees een volwaardig theater, het Kurhaus Paviljoen, nog later werd het omgedoopt tot het Paviljoentheater.

Kurhaus Paviljoen

G.J. Dukker, Overzicht Kurhaus met Paviljoentheater.(1973)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Leuke bijzonderheid is het volgende (het Kurhaus Cabaret als filmtheater). Dit betreffende de proefopstelling van het 70 mm breedbeeldsysteem Todd-AO (2.20 : 1). Het Asta theater zou in 1958 de Nederlandse primeur hebben gehad voor dit 70 mm systeem na volledig verbouwd te zijn, maar in werkelijkheid werd er voor die tijd door Philips een proefopstelling geplaatst in het Kurhaus Paviljoen met een licht gebogen scherm van 6,3 meter hoog bij 13,5 meter breed met daarachter een scala aan speakers.

Oklahoma! By unknown (20th Century Fox) (eBay) [Public domain], via Wikimedia Commons

Oklahoma!
By unknown (20th Century Fox) (eBay) [Public domain], via Wikimedia Commons

Half jaren 50 werd de eerste film opgenomen in Todd-AO, eigenlijk te vergelijken met het beproefde CinemaScope in 35 mm formaat maar dan in 70 mm waarvan 65 mm was bestemd voor het beeld en 5 mm voor soundtracks, waarop 6 verschillende tracks op magnetische strips geplaatst konden worden. De eerste film die in dat formaat en met dat geluid werd opgenomen is Oklahoma, dat is een Amerikaanse film uit 1955 geregisseerd  door Fred Zinnemann naar de musical van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II. Gordon MacRae, Gloria Grahame, Charlotte Greenwood, Shirley Jones en Gene Nelson speelden de hoofdrollen.

In 1975 is ook dit prachtige stukje nostalgisch Scheveningen (waar mijn moeder overigens nog aan de kassa heeft gezeten) ten prooi gevallen aan de slopershamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
2 + 25 =