Muziekwinkels van vroeger

Wat moet je als band zonder instrumenten? Alle Haagse en Scheveningse bands van toen waren er wel klant.

In de jaren zestig begon het eigenlijk op gang te komen en op een gegeven moment hadden we in Den Haag en Scheveningen tussen de 1500 en 2000 bands, bandjes en muziekgezelschappen. Heel veel jongeren werden gegrepen door het muziekvirus en pakten een instrument en/of microfoon en begon met een aantal vrienden een bandje. In die tijd was bij de meeste bandjes het motto ‘Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar hard is’. Dat is ook de reden dat er eigenlijk maar een relatief klein aantal groepen was die zich echt onderscheiden van de rest, doorbrak en succes had. De rest is het helaas wat minder vergaan in de muziek. Om aan het motto ‘Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar hard is’ te kunnen voldoen, had je natuurlijk wel de voldoende vermogen uit je speakertjes nodig. Muziekwinkels sponnen daar in die jaren garen bij en verkochten containers geïmporteerde apparatuur en instrumenten, alsof het broodjes waren.

Hieronder nog even de bekendste muziekwinkels uit de zestiger en zeventiger jaren.

Muziekhandel Servaas gevestigd Schoolstraat 26 Den Haag en later Riviervismarkt 1 (hoek Schoolstraat) Den Haag.

Als je het hebt over de Haagse en Scheveningse bands in de jaren zestig en zeventig, komt heel vaak de muziekhandel van Nico Servaas voorbij. Nico Servaas droeg altijd zijn blauwgrijze stofjas in de winkel in de Schoolstraat 26 in Den Haag, later verhuisde hij naar een enorm pand op de Riviervismarkt 1 (hoek Schoolstraat) en de blauwgrijze stofjas ging mee. Muziekhandel Servaas en Nico Servaas zijn onlosmakelijk verbonden met het Haagse muziek gebeuren in die jaren. Het kleine pijpenlaatje in de Schoolstraat had toch meer charme dan het enorme pand op de riviervismarkt later. Beide locaties waren niet alleen muziekwinkel, maar ook een ontmoetingsplaats voor muzikanten, bands en overige muziekliefhebbers.

Een publiek geheim is dat Nico Servaas destijds bij binnenkomst van de apparatuur altijd de dure buizen en speakers omwisselde met goedkopere exemplaren en het duurdere spul weer los verkocht. In de tijd dat Servaas in de Schoolstraat zat, werkte ik ook in de Schoolstraat bij Loe Lap (wie kent het nog) en was vaak te vinden in de winkel van Nico. Ik was daar ook vaste klant. Nico Servaas heeft de zaak verkocht in 1994 en zocht zijn heil samen met zijn vrouw op Saint Lucia, een Idyllisch eiland in het Caribisch gebied.

Nico Servaas.

Nico Servaas.

Bas v.d. Rest gevestigd Westeinde 59.

Ooit begonnen als Accordeon winkel inclusief werkplaats en muziekschool. René Nodelijk van René and his Alligators gaf daar nog gitaarles. Later werd het assortiment uitgebreid met elektronische orgels en weer later werd het een allround muziekwinkel. Hier kocht ik overigens mijn eerste London City-Stack (buizen). Bas v.d. Rest is helaas veel te jong overleden en dat was tevens het einde van de winkel.

En uiteraard had je op het Westeinde nog Bram de Hooge (J. de Hooge & Zonen) gevestigd Westeinde 176 Den Haag, alwaar het drummerk Westend handmatig werd vervaardigd. Ook dat bedrijf is inmiddels ter ziele en het pand is afgebroken. Wil je meer weten over de Westend Drums? Breng dan ook een bezoekje aan: http://www.westenddrums.nl.

Henk Suiker gevestigd Vaillantlaan 286 Den Haag.

Henk Suiker verkocht vooral gebruikte instrumenten, die hij grotendeels uit Duitsland haalde. Had hij een slim trucje voor, hij had een officieel document waaruit bleek dat hij musicus was, dat hij had opgetreden in Duitsland en al de instrumenten van hem waren, en voilà het land in zonder invoerrechten te hoeven betalen. Hij had niet zoveel voorraad, als bijvoorbeeld Nico Servaas, maar altijd genoeg. Hij was ook nooit te beroerd om wat in te ruilen of als je (zoals veel muzikanten overkwam), je zonder geld zat, kocht hij je spulletjes op, je kreeg er alleen geen hoofdprijs voor, maar er was wel weer brood op de plank. Hij kocht alles in voor weinig en was daardoor zo’n beetje de goedkoopste van Nederland, ik heb daar ook geregeld wat op de kop getikt.
Zijn zoon, Ronald Suiker, heeft de zaak later voortgezet op de Waldeck Pyrmontkade 89, waar ik destijds nog een complete installatie kocht

Muziekhandel Gerritsen Gevestigd Jan Hendrikstraat 50-60 Den Haag (voorheen Boekhorststraat Den Haag).

Gerritsen had ook een compleet assortiment instrumenten, maar in het bijzonder toch wel wat speciale merken gitaren, zoals Dean, BC Rich en dan nog Gerinez die van wat mindere kwaliteit waren. Ik heb begin jaren 80 nog een keer als Duo samen met een toetsenist de muziek mogen verzorgen tijdens een Kerstdiner van de familie Gerritsen en vrienden in een Restaurant op de Mient. Enkele jaren later is ook deze muziekwinkel opgedoekt.

Muziekhandel Willy Wissink Gevestigd Koningstraat Den Haag.

Willy Wissink is ook nog eigenaar/ filiaalbeheerder geweest van de Stereoshop gevestigd aan De la Reyweg 231 Den Haag. Ik kocht bij Willy Wissink in de Koningstraat mijn eerste buizenversterker
Willy is inmiddels overleden en zijn winkel heeft de tand des tijds ook niet doorstaan.


Als slot de enige Scheveningse muziekhandel.

Pianohandel De Liefde gevestigd Stevinstraat 41 Scheveningen.

Met de bekende slogan “Als u aan muziek denkt, denkt u aan de Liefde”, die tekst staat ook nog op de gevel aan de Soetensstraat. In de jaren 50 en 60 gaat ook De Liefde mee met de Beatscene en begint met de verkoop van drumstellen, gitaren en meer. In 1992 is overigens de kapperszaak die aan de overkant zat verbouwd tot showroom voor vleugels. Dit is één van de weinige muziekzaken die nog bestaat. Hier heb ik overigens op 7 jarige mijn eerste gitaarles gehad, was niets voor mij. Ik ben meer iemand van de praktijk en heb een hekel aan noten lezen, die dingen zijn om op te eten, niet om te lezen.

1 reactie

  1. Ik ! Georg Bodmann heeft nog muziek gemaakt bij Wil , de ras muzikant ! En ben er uiteraard best trots op om bij hem in de Band te spelen ! Volgens mij woonde zijn ouders toen op de van Hattumlaan en heel vroeger in de Trooststraat ! Ik kocht toendertijd bij Willy in Monster een gitaar versterker ”TRUE SOUND ” ! (buizen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 − 9 =