Scheveningen in puin

Wat hebben al die mooie gebouwen en het gezellige uitgaansleven in Scheveningen de samenleving aangedaan opdat het zo moest eindigen. Een enorm plein met uitgaansgelegenheden bij de vleet, vrijwel elke muziekstijl kwam je wel tegen in de talloze Bars, Dancings, Kroegen en Eetgelegenheden. Je kon de hele avond en nacht stappen en nog had je alle gelegenheden niet gehad. Tussendoor even een broodje en of een sateetje halen en je kon er weer tegenaan. Zolang als je genoeg centjes in je portemonnee had, kon je stappen. Al was het tot in de vroege ochtenduurtjes (als je het zelf volhield).
Gelukkig heb ik het allemaal mee mogen maken en er erg van genoten. Ik ben niet iemand die stil blijft staan in het verleden, maar denk hier toch wel met weemoed aan terug. Waar kom je tegenwoordig nog zoiets tegen? Scheveningen mag dan wel vernieuwd en volgebouwd zijn, maar ik zie het niet echt als een verbetering. Maar ja, het is tenslotte gedaan door mensen met visie en handige zakenlieden die er alleen maar beter van zijn geworden met de achterliggende gedachte dat het volk toch wel naar Scheveningen komt, alleen is de gezelligheid tegenwoordig ver te zoeken.
Als ik de fotoalbums weer opensla en ook de bijbehorende verhaaltjes lees, doet het me toch wel wat. Aan onze kinderen kunnen we alleen vertellen hoe leuk het toen was en hoe fantastisch het was de opkomst van alle ‘pop’ muziek en artiesten mee te maken.

Wat mis jij het meest uit het Scheveningen van toen? Laat het weten via een reactie hieronder.

Palace Hotel puin

Koen Suyk / Anefo Sloop Palace Hotel
Nationaal Archief, 2.24.01.05 930-0706, CC-BY-SA

Gevers Deynootplein

G.J. Dukker, Gevers Deynootplein 1974
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Scheveningen in puin

G.J. Dukker, voormalig Hotel Galerie
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Hotel Galerie puin

G.J. Dukker, voormalig Hotel Galerie (1971)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties

 1. Wat ik mis is eigenlijk alles, de Bowling, de Beatclub onder het Galerie Hotel enz. enz. zelfs het circus is niet meer wat het was. De stallen waar je, aan de achterkant van het circus langs kon lopen en de dieren kon zien. Ook niet vergeten, wel niet gelegen op het plein, is de bioscoop Seinpost. Heb daar heel wat films gezien en ook even een kijkje nemen in de spoelkeuken. Maar ja het moest inderdaad allemaal weg voor het grote geld ! Nee het is er allemaal niet beter op geworden.

  1. Dat is nou precies de reden dat ik met deze site ben begonnen. De site staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar de bedoeling is dat alles uit die tijd benoemd gaat worden. Alles wat je opnoemt, is voor mij erg herkenbaar. Heb zelf nog films gedraaid in bioscoop Seinpost en daar mijn moeder in het restaurant werkte, kende ik de keuken ook goed. Voor nu bedankt voor jouw reactie en ik ga hard door met stukjes typen.

 2. Hoi Rob, leuke site !! Ik mis de hele sfeer van mijn jeugdjaren op Scheveningen. Ik ben van 1961 en heb, denk ik, de mooie tijd van Scheveningen nog deels meegemaakt. Mijn stamtenten waren o.a. De Boekanier, Hans en Grietje, Riminibar en cafe De Renbaan (kom ik nog steeds regelmatig).

  1. Ben van 1943.
   Heb de mooie tijd van Scheveningen helemaal meegemaakt. Ik spreek nu van begin 60er jaren.
   Kwam met vrienden vaak in café De Renbaan (Renbaanstraat)
   Kroegbaas Nico de Jong – fijne vent – was bevriend met mijn vader die samen met mijn moeder
   behoorlijk vaak in het café te vinden waren. Café werd later overgenomen door zoon Timmy.
   Is zo lang gelden, dat ik denk dat het café inmiddels door anderen wordt gerund.
   Wij waren ook vaak te vinden in de Bowling. Kwamen niet om te bowlen, maar gingen naar de bar beneden.
   Jazz-zangeres Ann Burton trad daar vaak op en als ze er niet was draaiden wij Concrete & Clay van Unit 4 plus 2 grijs op de jukebox. Fijne Tijd. Zie op Pinterest mijn board Scheveningen met veel oude foto’s

 3. Na de oorlog kwamen we in de Gevers Deynootstraat te wonen en wij moesten ons maar vermaken want mijn ouders waren de verhuisdozen aan het uitpakken. We hoorden een bijzonder geluid wat we niet thuis konden brengen en gingen op zoek. Iets voor bij het stationnetje was een groot wit hek en toen zagen we zee en hoorden het GELUID. Ja veel is er veranderd maar de zee met zijn GELUID blijft, heerlijk !!!

 4. Ik woonde vroeger in Benoordenhout, als ik Scheveningen vanaf de Alkemadelaan binnenreed (op ‘t mobyletje) was ik meteen op vakantie .
  Scheveningen was heel indrukwekkend en een genot om er rond te lopen . Er kwam zomers veel familie bij ons logeren want Scheveningen was hun favoriete badplaats. Het ademde de sfeer van oude glorie.
  Het oude vissersdorp was heel bijzonder . Ik ben wel eens via via op een feestje geweest bij “Corrie en Maurits” (ik kende ze verder niet 😉 in zo’n vissershuisje, bestaan die huisjes nog? Cultureel erfgoed!
  Het uitgaansleven in de jaren 60-70 was daar echt top, in die imposante historische panden van het mondaine Scheveningen waren de discotheken, nachtclubs, café’s, het casino, Hommerson’s etc. gevestigd.
  Ik ben in 1966 stiekem met een paar Vips mee naar binnen geglipt bij Het Palace Hotel (club 192?) toen de Golden Earrings hun gouden plaat kregen voor That Day. Dat was een leuke belevenis.
  Nooit begrepen waarom ze Les Galeries, Seinpost, Palace en de andere mooie gebouwen niet gerestaureerd hebben en zo’n eenheidsworst van Scheveningen gemaakt hebben. Scheveningen had zo iets bijzonders te bieden….. Ik kom er nooit meer. De herinneringen zijn mooi.

 5. Schandalig en onverteerbaar dat zoveel cultureel erfgoed verloren is gegaan door wanbestuur van de gemeente Den Haag met PvdA aan het roer.
  Het prachtige treinstation wat er ooit was is ook door gesteggel in de gemeente verleden tijd geworden.
  Zelfs een prima functionerend boulevard moest er aan geloven in het kader van dijkverzwaring.
  De pier zou ook weg zijn als het aan de gemeente had gelegen.
  Alleen het Kurhaus, een verbouwde pier en wat oude foto’s herinnert ons nog aan Scheveningen Bad van toen.
  Bizar eigenlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 + 27 =