The Fire Devils

Ooit zijn The Fire Devils begonnen als The Daggers in Club L’Étoile in het centrum van Den Haag van de Heer Stevens, wat in feite een chique nachtclub was waar Italiaanse orkesten speelden en de bediening ook bestond uit Italiaans personeel. De Heer Stevens begon met het kopen van clubs op het Gevers Deynootplein en werd zodoende ook eigenaar van De Fles, waar The Daggers gelijk aan de slag konden. Hij kocht meerdere clubs rond het plein achter het Kurhaus in Scheveningen. Zo kwamen The Daggers in 1962 als vast orkest in de Pam Pam terecht. De naam werd toen al snel veranderd in The Firebirds.

The Fire Devils

The Fire Devils (Les Galeries, Scheveningen 1965).
Copyright: Jan Patty.

The Firebirds zorgden in een eerder stadium ook voor de begeleiding op de achterkant (B-zijde) van ‘Teenage Meisje’ (Teenage Idol), de achterkant van de soloplaat van Rein de Vries.
Waarna nog een aantal bescheiden hitjes werden gescoord: La bamba / San Antonio rose, O, mein Papa / True Love, Que sera, sera / Into each life some rain must fall, Slippin’ and slidin’ / Peter Gunn.

Begin 1963 werden ze definitief omgedoopt in The Fire Devils. Ook hebben The Fire Devils in het “Palais de Danse” in Scheveningen gespeeld. Daar speelden regelmatig indorock bands. Ook The Fire Devils werd in dat hokje geplaatst. Alhoewel niet puur een Indo band, kwamen ze automatisch in Den Haag in dat circuit terecht. Wel zorgde Hans (Jazzy) Amo met zijn Surinaamse achtergrond en een voorkeur voor Black Soul Music voor een extra bijzonder tintje aan deze formatie.

Met nummers als: ‘Oh, Mein Papa’ en ‘True Love’ (ware evergreens) werd promotie gemaakt onder de naam Rein de Vries & The Fire-Devils. The Fire Devils en The Flintstones speelden in 1963 op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond in de Pam Pam in Scheveningen en wisselden elkaar af. In die tijd zijn er ook nog wat live geluidsopnames gemaakt van The Fire Devils met zanger Jazzy Amo (Hans Amo) in de Pam Pam alleen is de kwaliteit helaas niet om over naar huis te schrijven.

In 1965 speelden The Fire Devils in Les Galeries in de volgende bezetting: Hans “Jazzy” Amo – Don Hieronymus – Huib Liauw Goan Seng – Roy de Chauvigny de Blot – George Dankmeyer.
De band is eigenlijk al ontstaan in 1961. De Heer Stevens, eigenaar van een aantal nachtclubs, liet ze als aflosband in het programma van Piet Noordijk spelen. Dan traden ze op één avond op in L’Étoile, Les Galeries en “Palais de Danse”. Later was het niet meer Scheveningen / Den Haag, maar veroverden The Fire Devils de harten van Duitse fans, waaraan een aardig zakcentje werd verdiend. Iedereen reed in een eigen Mercedes en toch waren ze te laat. Ja, de Engelse bands namen het over.
In 1964 speelde de drummer van The Fire Devils, evenals Charlie Watts van The Rolling Stones tijdens dat roemruchte concert in 1984 in het Kurhaus, op een Westend Drumstel van Haagse makelij.

Update
Inmiddels is er contact gelegd met George Dankmeyer, die jarenlang actief is geweest in The Fire Devils. Het volgende ontving ik van George Dankmeyer:

“Wat niemand of weinigen weten, is dat het mijn idee is geweest om in de Pam Pam de winter door te brengen in de weekends. Peter Gunn nam ik mee uit het orkest Franco Betro (It.), waar ik 2 jaar de zanger van was. Dat orkest was een groot succes in Palais de Danse. Met Loukie Burgemeestre was ik de enige die het Italiaanse repertoire kende. Loukie had wel een mooiere stem dan ik. Maar ik had geluk in het beste orkest (Franco B.) te komen. Loukie is overleden en ligt in Den Haag begraven. Met Piet Noordijk en diens broer heb ik ook gespeeld. Er is zoveel te vertellen. De ritjes in de auto van dhr Stevens Pam Pam – L’Étoile vice versa en de hele band erin !!”

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 + 9 =