De Vliegende Hollander

Wie het over De Vliegende Hollander heeft, heeft het automatisch ook over Pia Beck. In 1951 besloot zij om haar intrek te nemen in Het Jachthuis. Dit pand heeft zij later omgedoopt tot De Vliegende Hollander, wat ook wel ‘The Flying Dutchman’ werd genoemd. Pia Beck, ook wel ‘The Flying Dutches’ genoemd, trad regelmatig op in de kelder van Hotel des Galeries aan het Gevers Deynootplein. Hier bracht zij haar eigen muziek ten gehore als vaste gastspeelster. Van Boogie-woogie tot jazz en van rock ’n roll tot blues. Pia Beck was een echte muzikale duizendpoot.

De Vliegende Hollander

Rob C. Croes / Anefo Pia Beck in 1975.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 928-2661, licentie CC-BY-SA.

Ondanks dat De Vliegende Hollander elke avond stampvol zat, waren er ook altijd toeschouwers die het zich niet konden veroorloven om de pianobar binnen te gaan. Ook hen ontging echter niets. Regelmatig hingen er liefhebbers om het pand heen om via de klapraampjes toch een glimp van Pia Beck te mogen opvangen. Ook de bierwalmen kon je op deze manier niet ontlopen. Met Pia Beck achter de piano had Scheveningen er in ieder geval weer een fantastische muzikale trekpleister bij.

Later, in 1965, is in het pand van De Vliegende Hollander de Beatclub gekomen. Met de kenmerkende klapraampjes was het altijd ideaal om eerst naar binnen te kijken of er al wat te beleven viel. Hier hebben in het verleden onder andere The Golden Earrings, The InCrowd en The Motions opgetreden. Ook heb ik hier zelf eens mijn muzikale talenten mogen tonen met de band waar ik toentertijd mee optrad, The Combination.

Hotel Galerie puin

G.J. Dukker, voormalig Hotel Galerie met o.a. de Beatclub (1971)Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Helaas hadden echter ook De Vliegende Hollander en de Beatclub niet het eeuwige leven. Wat ik me nog goed kan herinneren, is dat Pia Beck in 1972 plaatsnam achter de piano om bovenop de overblijfselen van Hotel des Galeries, wat niet meer was dan een hoopje puin, haar muziekkunsten ten gehore te brengen.

Hotel Galerie

G.J. Dukker, voormalig Hotel GalerieRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In 1981 is Pia Beck, na een aantal uitstapjes in het buitenland, nog teruggekeerd naar Scheveningen in een nieuwe club, maar met dezelfde naam. Het betrof een pand aan het Gevers Deynootplein dat werd omgedoopt tot, hoe kon het ook anders, De Vliegende Hollander. Tegenwoordig is daar een Japans restaurant gevestigd, namelijk Sakura-iro. Ook leuk natuurlijk maar niet te vergelijken met De Vliegende Hollander met die specifieke sound en bier en rook walmen.

Wat een prachtige tijden, die ik nooit zal vergeten. Wat ik overigens ook nooit zal vergeten, is één van de prachtige sportauto’s, de MG TF, die Pia Beck bezat. Volgens zeggen heeft ze 45 sportauto’s versleten, daar kwam ik zelfs niet aan toe. Wat kunnen jullie je nog goed herinneren van De Vliegende Hollander, De Beatclub of Pia Beck?

4 reacties

  1. dat was een geweldige tyd voor jonge jazz lovers.kan de melk bar tokki ook nog remember.joop boer naar usa gegaan. de mazzel. club etoile.restaurant cecil cheap rijst tafel.

  2. Het jachthuis Scheveningen later de Viegende Hollander
    uitbater was de heer MGJ Kempers samen met zijn echtgenote A.M. Kempers-Ramaker en niet Pia Beck!

    1. Er staat nergens in mijn verhaal dat ze eigenaar of uitbater is geweest van de locatie, Pia Beck heeft de betreffende locatie destijds als haar domicilie gekozen. Het volgende staat in mijn verhaal:
      ‘In 1951 besloot zij om haar intrek te nemen in Het Jachthuis. Dit pand heeft zij later omgedoopt tot De Vliegende Hollander, wat ook wel ‘The Flying Dutchman’ werd genoemd.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 × 11 =