Les Galeries / Des Galeries

G.J. Dukker, voormalig Hotel Galerie met o.a. de Beatclub (1969) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

G.J. Dukker, voormalig Hotel Les Galeries (1969)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Les Galeries, is ooit gebouwd in 1876 en was zeker qua uitgaansleven in de jaren 50 en 60 een begrip in Scheveningen. In de volksmond heeft men het altijd over ‘Les Galeries’, terwijl de oorspronkelijke naam eigenlijk Hotel ‘Des Galeries’ was. Les Galeries lag aan de zuidkant van het Gevers Deynootplein, met aan de voorkant het mooie plein met de kleurrijk verlichte imposante fontein en uitzicht op het Kurhaus. Aan de achterkant de altijd mooie, goed onderhouden, imposante oprit naar het Grand hotel. Aan de landzijde aan de overkant van de Gevers Deynootweg, het bekende hoekje met o.a. De Grot, de Blue Bell en de Pompidou, maar dat heb ik in een ander stukje al beschreven.

Les Galeries

G.J. Dukker, voormalig Hotel Les Galeries (1969)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bovendien grensde het bijna aan het Kurhaus Paviljoen / Paviljoen Theater. Aan de voorkant waar de haltes waren van de HTM tramlijnen 8 en 9 stond een HTM wachthuisje, waar de HTM chauffeurs / trambestuurders hun bammetje konden eten en waar ze ook terecht konden voor een eventuele sanitaire stop. Als ze trek hadden in een kroketje of een balletje? Even oversteken en in de galerij naar de automatiek van E.M.S. van Santen, waar je dan wat lekkers ‘uit de muur’ kon halen.

G.J. Dukker, voormalig Hotel Galerie met o.a. de Beatclub (1969) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

G.J. Dukker, voormalig Hotel Les Galeries (1969)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wat velen niet weten is dat Shell destijds de bovenste twee verdiepingen van Les Galeries in gebruik had om medewerkers te huisvesten, vandaar ook de levensgrote reclame van Shell motor olie op het dak van het gebouw. De medewerkers van Shell werden ondergebracht op de twee verdiepingen van het voormalige (en volledig uitgewoonde) hotel “Les Galeries” boven alle bars en nachtclubs, die eronder waren gevestigd. Het werd gebruikt als kantoor en als slaapplaats voor de medewerkers. Vele kleurrijke wapenschilden van reeds lang verdwenen koninkrijken versierden de gevel. Met Kerst hing er extra versiering in de vorm van meters hoge fancy kaarsen aan de gevel. Als je op maandagmorgen op je werk kwam, dan moest je je eerst door massa’s straatvuil waden om het kantoor binnen te kunnen gaan. In dat aftandse hotel waren de medewerkers verdeeld over alle beschikbare ruimte zoals slaapkamers en badkamers. Met een beetje storm moesten de raamkozijnen geschoord worden, met latten en planken tussen kozijnen en trapleuningen, zo gammel zat de boel inmiddels in elkaar, dat werd in het trappenhuis hindernissen lopen.

Hieronder even een opsomming van de bij mij bekende gelegenheden die in Les Galeries hebben gezeten:
De Berenbak
Casino
Kledingzaak
Kapper
Willy’s Bar
Les Galeries
Incrowd
Top Ten
Caveau
Savoy
L’Heure Bleue
Vliegende Hollander
Beatclub
The Sound
De Fles
Funny Lane
Starclub
Sheherazade
American Bar Atlantis
Fisslthaler
Delicatessenwinkel (bonbons, verkade, champagne, enz)

Van sommige gelegenheden staat er al een beschrijving op de site, van anderen moet dat nog gebeuren. Ongetwijfeld mist er ook nog wel het één en ander in het lijstje, mocht iemand nog wat aan kunnen vullen en of foto’s hebben? Graag!

Het verval sloeg toe de herinnering blijft, ook dit complex is In 1971 / 1972 ten prooi gevallen aan de Scheveningse sloopwoede!

Hotel Galerie puin

G.J. Dukker, voormalig Hotel Les Galeries met o.a. de Beatclub (1971)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Hotel Galerie

G.J. Dukker, voormalig Hotel Les Galeries
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 × 26 =