Palais de Danse

Was altijd imposant als je bij Palais de Danse de trap opging en de draaideur door, op het geluid van de Indorock af. Het Palais de Danse werd geopend op 7 juli 1923, daar kon worden genoten van dansavonden met dansorkesten en optredens van cabaretiers. Het Palais de Danse is gesloopt na een brand in 1975. Op 24 februari 1975 brandde het Palais de Danse af, het stond net als zoveel andere markante gebouwen in Scheveningen trouwens toch al op de nominatie om gesloopt te worden, want er was al nieuwbouw gepland. Vreemd was wel dat er in die tijd ineens heel erg veel panden van de E.M.S. door brand verloren gingen.

Palais de Danse

Willem van de Poll Palais de Danse in 1933.
Nationaal Archief, 2.24.14.02 189-0756, licentie CC-BY-SA.

De meeste babyboomers zullen zich deze markante gelegenheid beslist nog herinneren. Mede door de vele bands die er hebben gespeeld, vooral de Indorock is daar tot leven gekomen. Denk daarbij aan Indobands als The Hot Jumpers, The Crazy Rockers en The Tielman Brothers. Er werd daar in de jaren zestig vaak opgetreden met een duoprogramma, 2 bands die elkaar afwisselden (zoals ook in de Pam Pam gebeurde) of een voorprogramma en een hoofdact. In de zomer van 1964 speelden ZZ en de Maskers met groot succes in Palais de Dance. In 1965 kregen The Tielman Brothers een uitnodiging om in Palais De Danse te komen spelen. Ze traden daar met daverend succes op in de maanden juli en augustus. Op dat moment waren ze zelfs de hoofdact met in het voorprogramma Andy Star & The Stripes en ZZ en de Maskers.

Velen hadden de weg gevonden om via de keuken het Palais de Dance binnen te sluipen om de diverse bands te zien spelen. Degenen die op die manier binnenkwamen, waren nog maar jochies, eigenlijk te jong voor de clubs waar ze toch van de muziek wilden genieten. De meeste Indorockers waren in die tijd rond de twintig jaar oud. Als je wel op de ‘normale’ manier was binnengekomen, zat je met een man of vijf aan een tafeltje met voor je een cola-cognac die destijds een rijksdaalder kostte (fl2,50) en daar teerde je dan de hele avond op anders werd het bezoekje aan de club te duur.

Palais de Danse in 1973. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Palais de Danse in 1973.
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

En zoals met zoveel markante gelegenheden in Scheveningen, blijven ook hier helaas alleen de herinneringen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 + 26 =