Pam Pam

 

Pam Pam

Gevers Deynootplein in 1974 met naast de Bowling het witte gedeelte waar de Pam Pam zat.
G.J. Dukker, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Pam Pam was misschien wel de bekendste dancing in Scheveningen uit de jaren 50, 60 en 70. Iedere avond waarop de dancing geopend was, werden twee live-bands geboekt. Deze live-bands wisselden elkaar gedurende de avond steeds af. In de loop van de jaren werd om kosten te sparen overgeschakeld op één band per avond afgewisseld door een DJ. Nog later werd de muziek alleen nog maar verzorgd door een DJ en was de livemuziek in de Pam Pam verleden tijd.

De Pam Pam was een van de vele uitgaansgelegenheden van de heer Stevens.

Stevens

De heer Stevens.
Foto via: Leonora van Dijk

De tweede ronde

De tweede ronde vond altijd plaats om 22.30. Op dat moment ging het grote licht aan en wist een ieder dat er weer een drankje besteld moest worden. Deze kostten toentertijd 2,50 gulden per stuk. Het was iedere keer weer een aardige uitdaging om de obers te ontwijken om maar geen tweede drankje te hoeven bestellen. Dan kon je beter even naar De Bowling lopen en daar een pilsje voor één gulden kopen.

Pam Pam consumptiebon

Pam Pam Consumptiebon.
Copyright: Rob Borremans.

Pam Pam nota

Nota van de Pam Pam.
Copyright: Rob Borremans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duitse gangenstelsel

Wat niet iedereen zal weten, is dat het ook mogelijk was om van de ene club naar de andere club te wandelen. Vanuit het damestoilet was het mogelijk om terecht te komen in Dancing The Eve.

Noortje, Lady Bartender

Via Facebook ben ik inmiddels ook in contact gekomen met Leonara van Dijk (Noortje) die vroeger achter de bar stond van onder andere de Pam Pam en de Blue Bell. Zij heeft mij inmiddels enkele leuke foto’s toegestuurd die ik mag gebruiken en hierbij dus ook wil plaatsen.

Noortje Carnaval Pam Pam

Noortje.
Foto via: Leonora van Dijk

Noortje Pam Pam

Noortje.
Foto via: Leonora van Dijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je zelf nog foto’s, aanvullingen of andere ideeën. Stuur dan ook gerust een mail naar: info@scheveningentoen.nl.

32 reacties

 1. Ik vind het een hele leuke site .alles komt mijn heel bekend voor ,ben werkzaam geweest vanaf 1966 in de Pam
  werkte daar in de lange bar bij de w.c .in de bar rechts stond een hele goede barkeeper Eddy ,waar mevrouw Stevens aan de hoek van de bar turfde ,ook gebeurden dat bij mij aan de bar.We liepen zaterdags met 8 kelners 3 hele bekende waren Apie Hak ,Willem Blik ,en Nico ,Het was moeilijk om geen 2de drankje te bestellen bij deze boy.s Maar de W.C juffrouw had het druk om 22.30 alle glazen werden gevuld met kraanwater.Heb er een heerlijke tijd gehad met al de bandjes ,ben toen in 1974 verhuist naar de Bleu Bell tot 1980 .kijk wel eens of ik nog fotos kan vinden uit die tijd groetjes Noortje.

  1. Hallo Noortje, leuk na al die tijd iets van je te horen, ik was overigens 1 van die 8 kelners en heb ook nog wel samen met jou achter de bar gestaan. Ook een leuke tijd gehad daar. Zelfs het mastiek maken op vrijdag was gezellig. Extra info en/of foto’s zijn uiteraard altijd welkom. Misschien een leuk idee om ook lid te worden van de facebook pagina scheveningentoen ?

  2. hallo Leonora!
   Vielleicht habe ich Dich gesehen – im August 1972 habe ich (damals 18 Jahre alt) meinen ersten Urlaub in Scheveningen verbracht; war tanzen im Pam Pam, Tiffany’s etc. Im Pam Pam saß ich oft an der Theke … Es war wunderschön, da zu tanzen. Und ich liebte das Aftershave ‘Brut’, was viele dort hatten …
   Liebe Grüße von Sonja (jetzt 61 Jahre …)

 2. Alhoewel nog geen achttien begon ik op de vaak saaie Hollandse zondagmiddagen halverwege de jaren zestig de zondagse matinee’s in de Pam te bezoeken. Gekloft in o.m. bordeelsluipers en jasje-dasje los dansen en af en toe eens lekker “slijpen” op bijvoorbeeld Blueberry Hill in de vertolking van Big John Russell, helaas niet meer ons. Later kwamen daar natuurlijk ook de weekendavonden bij, die nogal eens werden opgesplitst richting de overkant naar de Tielman Brothers in het Palais en dit alles inderdaad rekening houdend met de diverse tweede verplichte rondes. Incidenteel lukte het wel Appie te ontwijken. En “Heren, vergeet u de portier niet?”, heette die niet Leo?

   1. He Willem, hoe is het met jou ? Misschien herinner je mij nog, Rob Goedhart (marine) wat een mooie tijd was dat in de bowling scheveningen. Laat wat van je horen, zou ik erg leuk vinden. Groetjes

  1. Klopt, de portier heette Leo. Zeer goed geheugen voor het gezicht van een vertrekkende persoon die hem ‘oversloeg’…..Stond die persoon de volgende keer vooraan op de trap te wachten tot er weer mensen in konden, dan wees hij gewoon iemand op de tweede rij aan en zei….komt u maar. Zo voedde hij de bezoekers op. Was overigens wel een prima portier.

   1. Ja ja. Hij zei dan ook duidelijk’ goede avond heren’ Kan dit volledig beamen…..een kwartje was voldoende…en boven in de bowling kostte een pilsje 70 cent. In de pam plm
    2,50 dus tel uit je winst

 3. Hallo ik ben Ed Snabel, ook ik heb in de Pam Pam gewerkt achter de bar met Noortje, ik was 7 of 18, mijn vader had een hotel en in de weekend stond ik vaak achter de bar, Zondag naar de Bowling en ben ook nog wel is megereden met Noortje, had toen een MGB, een witte, weet ik nog.

  1. Hallo Ed, Leuk hier weer iets van je te horen. Misschien is het leuk ook lid te worden van de FaceBook-pagina scheveningentoen. Noortje is daar ook lid van. Gr Rob

 4. Leuke site, in mijn jongere jaren bezocht ik nog wel eens de dancing naast de Pam-Pam ( Tiffany ? ) daar stond aan de deur een heel aardige man, van origine een Hongaar. Mooie herinneringen uit de eind zestiger jaren. Ok een enkele keer naar Joseph’s Place en het Casino waar Q65 vaak speelde.

    1. Klopt helemaal, heb daar nog gewerkt als discjockey samen met ” sexylexie” en de obers Wichert en Erwin. Leuk om dit allemaal te herbeleven. (1967/8)

   1. Je vergist je, Hongaarse Martin is nooit uitbater van de Tiffany’s geweest. Tiffany’s was in het oude Palace hotel samen met Gretna Green en Joseph’s Place. Ik heb in al deze zaken gewerkt als barkeeper. Palais de Dance was naast het Kurhaus! Hongaarse Martin had de Beatclub en de Fles onder de galerij van het voormalige hotel Les Galeries.

    1. Weet nog dat ik in de citroen DS van Jan Oosterbaan, ook barkeeper in dienst van Martin, hem naar huis of de stad moest brengen.

    2. Kwam Martin in 2015 tegen in Slovenië met ene Hans. Hans was wel bekend bij mij uit de beatclub maar weet niet meer zijn achternaam te herinneren

   2. Ik speelde begin jaren ’60 met de Raylettes en Groovy’s in Sheherazade, Les Galeries, Eve en Beatclub.
    Marin (Martin) Truvnev (1937-2011) was een Hongaar, tijdens de Hongaarse opstand (1956) naar Nederland gevlucht.
    Hij was ook samen met z’n zakenpartner Chef van Nierop (1927-2005), de eigenaar/uitbater van de Beat Club, Balkan Grill en Myramar, door ons steevast de ‘Mierenbar’ genoemd. Op mijn site daisybelle.nl of roelfbackus.nl staan diverse stukjes over het oude Scheveningen.
    http://www.daisybelle.nl/darings.htm
    http://www.daisybelle.nl/scheveningen.htm
    …en meer onder het artikelen hoofdstuk IndoRock: http://www.daisybelle.nl/artikelen.htm

 5. Dikke Leo, portier van de Pam, voor een X bedrag mocht je tussen b.v. de Bowling en de Pam heen en weer lopen ( Bowling pilsje 0,80) volgens geruchten had Leo ook renpaarden op Duindicht lopen !!
  Ik denk nog dikwijls aan die tijd, inmiddels 71 jaar, een van de mooiste periodes.

 6. Jeannette van der Zwan
  Leuk deze verhaaltjes over de Pam Pam,waar blijft de tijd!Ik had verkering met 1van de mensen die ook een reactie heeft geplaatst.
  De pauze was het interessants!Live muziek Jhon Russel enz. zoveel om op te noemen!Verzamelen in de bowling,de mannen eerst een potje biljarten! De vrouwen onder genot aan de bar (praten)met een drankje ,gezellig aanwezig zijn na eerst hard gewerkt te hebben.Ik hoor bekende namen . De dj was Lowie volgens mij gek op mijn zus, voor ze een relatie kreeg met Rob!Mijn zus is getrouwd met Rob ik ben inmiddels gescheiden ..Mijn reactie plaats ik omdat ik zulke mooie herinneringen van toen heb over gehouden.Zo”’n bijzondere tijd ,mijn vader was zelf muzikant trad op overal dus wij hadden altijd die controle van hem.De uitsmijter genaamd Jaap Geerlof zijn jongere broertje heette Jan .En er was een donkere lieve uitsmijter genaamd Url geloof ik in de Pam Pam!Mooie tijden de toilet dames twee zussen dacht ik hadden ook uitgaande dochters,wij allen stonden lang op de dans vloer we hadden een hechte band met elkaar ,jaren lang mag je wel stellen ik denk hier veel aan,ben nu 63 jaar ik was de jongste ik kwam op een andere leeftijd binnen.Te jong maar ik genoot ,ook door de weeks .

 7. Wat een leuke site. Ik kwam in de periode van 1967 tot 1970 zeer regelmatig in de Pam Pam. Daar heb ik leuke herinneringen aan. Ik zat meestal aan de bar bij Nora. Nora was een gezellige meid. Als ik mij goed herinner was er achter het podium ook nog een ruimte met een bar. Deze ruimte was meestal alleen in het weekend open. Achter die bar stond ook een vrouw, haar naam weet ik niet meer, maar ze sprak met een Frans accent.

 8. Wat leuk! Net even in de huiskamer staan twisten op Twist and Shout dat opeens uit een Franse zender op de radio klonk. Memories memories! Moest denken aan al die fijne avonden in de PamPam eind jaren 60. Er was een periode dat we op een bepaald moment, ik denk op en teken van de band, in rijen gingen staan om te twisten. Van links naar rechts, van achtervnaar voren, iedereen deed mee. Heerlijk!!! Groetjes, Ilonka Verdoorn (waarschijnlijk heette ik toen Van Dijke vanwege een stiefvader)

  1. Hi Carla, jouw oom Lino Giuseppin heb ik goed gekend toen hij werkte in de 7 club en de Berenbak.
   hij was de altijd spontaan lachende ass. barkeeper bij Martin. Later is hij in Eindhoven gaan werken in de club “el Pina” die hij voor zover ik weet zelf heeft overgenomen.
   Prachtige tijden begin 1960. groetjes, Eugene ten Berge

 9. Wat een mooie tijd daar op t gevers-deynootplein met al z’n discotheken, kwam daar in de jaren “70 elk weekend in de belle amie, pampam later “hans en grietje” bleu bell, de grot, playboy en volgens mij veronica op de pier
  en in de bowling had je een “spaanse bar”.
  helaas is er niets meer van over, alleen mooie herinneringen.

 10. Leuke herinneringen. Mijn zus Yvonne had haar eerste baantje bij de bowling. Ik mocht niet naar de pam pam, was te jong. Wel veel tijd verbracht op de bowling.

 11. Ik heb daar in1964 mijn vrouw leren kennen.Leo de portier werd later taxichauffeur omdat het toen al gevaarlijk werd om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden.Hij had inderdaad renpaarden kon ook wel hij verdiende ongeveer 800-1000 gulden per week wat een vermogen was in die tijd.Ik herinner mij Appie Hak maar ook Ronnie Voskuil als obers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 − 11 =