Rimini Bar, IJssalon Marina

Rimini Bar / De Put

Onder het Strandhotel aan de Zeekant 111, vlak bij het Zwarte Pad en tegenover het kolossale Carlton Beach hotel. zat de Rimini Bar met aan de achterwand de grote bar en voor het raam de kleine krukjes aan een brede vensterbank, waardoor je heerlijk al het komen en gaan op de Boulevard kon volgen. De Rimini bar zat precies op de hoek van de Zeekant en de Gevers Deynootweg (zoals dit kleine zijstukje ook heette). De DJ stond daar achter een grote doorgezaagde halve ton plaatjes te draaien, ja toen nog de echte vinyl DJ.

Rimini Bar

Strandhotel.
Foto: L. de Koning.

Daarnaast aan de rechterkant op de Zeekant ging je een trappetje af en daar zat Café-bar Restaurant De Put, Voor de ingang stond een ouderwets ogende waterput die verwees naar de naam van het etablissement. In de wc’s hingen overigens automaten van een bekend merk voor de plotselinge trek. Ooit is het een Spaans restaurant geweest waar het goed vertoeven was. De overigens sfeervolle inrichting werd vooral gedomineerd door kunstwerken met een ‘Dali’ achtige uitstraling. Voordat het hoofdgerecht geserveerd werd, kreeg je altijd een schaal royaal gevuld met Tapas en een glas huiswijn die prima te drinken was. Geregeld zag je ook klanten die één of meerdere flessen kochten om mee te nemen. Jammer dat zo’n leuke zaak dan weer verdwijnt want het eten was er prima.

IJssalon Marina: Gevers Deynootweg

De ijssalon op de Gevers Deynootweg bij de Rimini Bar was eigendom van de familie Martina, echte Italianen bij wie het ijs maken in het bloed zat. Ricardo Martina is begonnen met ijs maken en verkopen in de Harstenhoekstraat, al snel volgde de ijssalon op de Gevers Deynootweg, die gerund werd door zijn zuster. Later stond zij in de ijskiosk op de Boulevard. Al het ijs werd zelf bereid en vooral het citroenijs en het pistache-ijs vonden gretig aftrek.

Voorbeeldfoto Schepijs. By Alex Gorzen (originally posted to Flickr as DSC05396) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Voorbeeldfoto Schepijs.
By Alex Gorzen (originally posted to Flickr as DSC05396) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Op een gegeven moment heeft Ricardo een snackbar/cafetaria overgenomen in de Gentsestraat op nummer 1 en wijzigde de naam in Restobar Marina. Je zag altijd of Ricardo wel of niet aanwezig was, als hij er was stond zijn Jaguar altijd pontificaal op de stoep geparkeerd. De Restobar was eigenlijk meer een buurtclubhuis waaraan iedereen uit de buurt inclusief de winkeliers geregeld een bezoekje brachten. Als je binnenkwam, had je rechts gelijk de Counter waar je je versnaperingen kon bestellen en mee kon nemen. Links stond een sigaretten automaat. Achter in de zaak stonden 6 ‘stamtafels’ met vaak dezelfde klanten op hun eigen vaste stekkie met helemaal achterin een Jukebox met 45 toeren singletjes. Aan de rechterkant had je de toiletten en daarvoor stonden nog een paar tafeltjes en een gokkast. De kleine forse sympathieke Italiaan met de dikke Jaguar kende iedereen.

Restobar Marina.

Restobar Marina.
Foto via: Tina Taal.

Het is eigenlijk misgegaan met Ricardo toen hij iets te hoog greep door een compleet pand in de Gentsestraat 30, op de hoek van de Arnhemsestraat te kopen (van een groenteboer die stopte) en de bovenliggende woningen. Ricardo ging dat zelf verbouwen en in het begin zag ik het somber in. Hij was zo hard aan het slopen gegaan dat eigenlijk alleen de muren nog overeind stonden, met eigen handen heeft hij het opgebouwd tot een nette frisse ruime ijssalon met achter de ijssalon de ijsbereiders werkruimte (ijs draaide hij daar meestal met een bokvriezer) en met een aantal appartementen erboven. Helaas waren de kosten hem een beetje boven het hoofd gegroeid en dat heeft hem uiteindelijk de kop gekost.

Voorbeeldfoto IJs. By Alex Gorzen (originally posted to Flickr as DSC05396) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Voorbeeldfoto IJs.
By Alex Gorzen (originally posted to Flickr as DSC05396) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Ook denk ik hier weer met weemoed aan terug en mis ik het heerlijke vers bereide ijs. Helaas is ook dit weer verleden tijd.

14 reacties

 1. Leuk om te lezen het brengt je voor even weer terug in de tijd.Ik heb zelf jaren achter de (rimini)bar gestaan !Bedankt

  1. Fijn dat je “scheveningentoen” hebt ontdekt en dat er iets herkenbaars voor je op staat. Ik was zelf ook klant bij de Rimini bar, dus zijn we elkaar ongetwijfeld wel eens tegengekomen.

  2. Hallo Anja,
   Weet niet meer precies wanneer dat was dat ik heb gewerkt in de ‘Rimini Bar’,in Scheveningen als DJ onder de naam: Barry Hill en daarvoor nog opgetreden in de Pam Pam en Blue Bell.Was een heel leuke tijd!!
   Begin jaren 70.Daarna vertrokken naar het Buitenland waar ik 30 jaar heb gewoond.

  3. Hallo Anja, ik ben ook dj geweest in de rimini was er altijd stampvol dat de mensen buiten stonden te wachten tot ze naar binnen mochten. Was een leuke tijd.
   Groetjes dj Fon

 2. Ik sluit me bij Anja aan. Wat hebben we veel lol gehad samen. En wat een gezellige mensen kwamen er bij ons over de vloer

  1. Het was inderdaad altijd gezellig in de Rimini bar, leuke uurtjes doorgebracht. Was ik zeker één van die gezellige mensen 😀

 3. Jarenlang had ik als scholier een bijbaantje in de ijskiosk van Ricardo op de boulevard. Als mens en ondernemer had hij het hart op de juiste plaats.

  1. Dat is heel mooi verwoord, Ricardo ken ik persoonlijk ook als een innemend en warm persoon met het hart op de juiste plek.

 4. grappig dit! Ik heb jarenlang, eerst voor zijn zus, later nog jarenlang voor Ricardo gewerkt op de boulevard… Geweldige tijd! Weet iemand hoe het met Ricardo is?

 5. Wat gaaf om te lezen zeg. Ik heb de eer mogen hebben om ook zo’n 7 jaar voor Ricardo te mogen werken. Hele mooie tijd gehad waar ik vandaag ook nog aan herinnerd werd. Vanavond een ijsje gegeten bij de nieuwe eigenaren op de boulevard. Ook een hele leuke Italiaanse familie. De zaak heeft nu Delfino. Tot zij in 1997 de zaak hebben overgenomen heb ik er niet meer gewerkt.
  Nog een extra feitje: Toen het hoekpand verbouwd was, zat er naar mijn weten ook een videotheek in. Hierna is de ijssalon verhuisd naar een ander nummer in de Gentsestraat tegenover het pleintje bij de Albert Heijn. Op dit pleintje, voor mijn vrienden en mij ‘Het pleintje’, kwamen wij met de brommers elke dag/avond bij elkaar om gezellig te chillen… nee geen rotzooi trappen… En dan gingen we vaak een ijsje halen.

 6. Wat leuk, ook ik heb jaren voor hem gewerkt zowel in de ijskiosk als in de restobar als kok.
  Hoe is met hem en met zijn dochter craciella

  1. Hey Court, hoe staat het met jou ??
   Met de dochter van Ricardo gaat het goed.
   Ricardo onderhand al 72 en woont nog steeds op Scheveningen.

 7. Wat leuk ik heb een aantal jaren gewerkt in de restobar was idd een clubhuis en Ricardo vond het prachtig .was een leuke tijd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 ⁄ 13 =