Sheherazade

Sheherazade, de club die later ook nog even de Star Club heeft geheten, lag aan de achterzijde van Hotel des Galeries. Het was de plek waar door menig muziekliefhebbers kennis werd gemaakt met de live Indorock. Het meest voordelig was het om de club zelf niet te betreden, maar door de tralies naar de optredens te kijken. Ook dan ontkwam je echter niet aan de geur van bier en de dampende rookwalmen, het scheelde je daarentegen wel een hoop geld. Mocht je toch de stap gezet hebben om Sheherazade daadwerkelijk te betreden, dan kostte dat altijd een aardig zakcentje. Mocht je erin slagen om de tweede ronde te ontlopen, zat je toch aan dat eerste drankje vast. En dat terwijl een versnapering in Sheherazade toentertijd al gauw 5 gulden kostte.

Gangenstelsel

Niet alleen vanaf de Pam Pam was het mogelijk om in andere uitgaansgelegenheden te komen, ook in Sheherazade kon je profiteren van het gangenstelsel. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om via het gangenstelsel vanuit Sheherazade terecht te komen bij The Incrowd.

Crazy Rockers in Sheherazade

De meest bekende band die in het verleden regelmatig zijn kwaliteiten toonde in Sheherazade is ongetwijfeld The Crazy Rockers, die iets brachten wat nog nooit eerder werd gezien in Nederland. In witte pakken bracht de band live Indorock ten gehore met een daverende show à la The Tielman Brothers. In de zomer van 1962 slaagde de eigenaar van Sheherazade erin om The Crazy Rockers vier maanden lang elk weekend op te laten treden in de club. Op de dagen dat The Crazy Rockers niet speelden, was het de beurt aan The Shotguns. Ook in Duitsland traden The Crazy Rockers regelmatig op in Hamburg. Zelfs The Beatles schijnen in Hamburg hun vingers afgelikt te hebben bij de optredens van The Crazy Rockers, de band die in 1959 werd opgericht. Ook werd er door The Beatles gelet op het gitaarspel en de gebruikte akkoorden.

Sheherazade

The Crazy Rockers in 1963.
By AVRO (Beeld en Geluidwiki – Gallery: Rooster) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Star Club in Hamburg

De Star Club  in Hamburg was een club, die in de jaren 60 vooral bekendheid kreeg door de vele beroemdheden die er hebben opgetreden. De club werd geopend op 13 april 1962 en alweer gesloten op 31 december 1969. Het gebouw waarin de Star Club gevestigd was, werd door een brand verwoest in 1987.

Star Club

Gedenksteen Star Club Hamburg.
By Elwedritsch [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Heb je zelf nog foto’s, aanvullingen of andere ideeën. Stuur dan ook gerust een mail naar: info@scheveningentoen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 + 19 =