De Pier van Scheveningen

De eerste pier van Scheveningen, oftewel het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, dateerde uit 1901 en werd destijds geopend op 6 mei door Prins Hendrik. Dit wandelhoofd bestond uit een houten constructie en lag direct voor de achterkant (leuke woordspeling) van het Kurhaus, aan de zeezijde dus, en was vanaf het Kurhaus met een over de promenade aangelegde brug direct bereikbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het wandelhoofd door de Duitsers als opslag gebruikt en ook werd er luchtafweergeschut op de pier geplaatst.

De Pier

De Pier.
By Anonymous [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Brand op De Pier 1943. Foto door: Andrys Stienstra via Flickr.com

Brand op De Pier 1943.
Foto door: Andrys Stienstra via Flickr.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 26 maart 1943 is het wandelhoofd in een paar minuten uitgebrand door een brand die uitbrak op de rotonde van de pier. De hele kust van Scheveningen was sinds 1942 verklaard tot ‘Sperrgebiet’, maar toch had de Haagse bevolking snel in de gaten wat er was gebeurd. Omdat de Duitsers bang waren dat de restanten van de pier bij een eventuele invasie vanuit Engeland als gemakkelijke aanlegplaats zou worden gebruikt besloten de Duitsers de pier verder te slopen door de houten palen door te zagen.

Op 17 september 1959 werd begonnen met de aanleg van de ‘nieuwe’ pier, echter niet meer op dezelfde plaats maar noordelijker van het Kurhaus, omdat men het beton niet bij het Kurhaus vond passen. Op 19 mei 1961 werd de ‘nieuwe’ pier opgeleverd. De bouwsom bedroeg destijds 7 miljoen gulden. Ik ben zelf bij de bouw regelmatig gaan kijken naar de vorderingen en was verbaasd dat er onder het Scheveningse zand zoveel klei lag, vanuit mijn oogpunt bestond het strand alleen uit zand, maar dat bleek toch niet zo te zijn. De ‘nieuwe’ pier zou dienst gaan doen als horeca, winkel en entertainmentcomplex.

Harry Pot / Anefo Bouw Scheveningse Pier. Nationaal Archief, 2.24.01.05 910-8523, CC-BY-SA.

Harry Pot / Anefo Bouw Scheveningse Pier.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 910-8523, CC-BY-SA.

De pier heeft een wandelpromenade en aan het uiteinde vier eilanden. Op het ‘toren’ eiland staat een uitkijktoren met een uitkijkplatform op 45 meter hoogte waar vanaf je een schitterend uitzicht hebt. Er hebben in de loop der jaren al heel wat verschillende zaken op de pier gezeten maar er zijn er toch een paar die me in het bijzonder bijgebleven zijn. De speelautomatenhal van Hommerson’s Sportland, de visring waar je ideaal kon gaan staan vissen en het Flintstone eiland, alwaar je je in het stadje Bedrock waande. Het verst in zee liggende eiland is een stalen eiland dat op 5 augustus 1964 aan de pier is toegevoegd en is verbonden met het ‘zonne’ eiland en het is het enige eiland dat niet gelijk vanaf de wandelpromenade is te bereiken. Dit eiland kostte overigens nog eens vier miljoen gulden.

In 1991 heeft horecaconcern Van der Valk de pier voor het symbolische bedrag van één gulden overgenomen. Van der Valk heeft het grootste gedeelte van de betonnen pijlers laten renoveren en in totaal een bedrag van 20 miljoen euro in de pier geïnvesteerd.
Er heeft drie keer en grote brand gewoed op de pier, in 1968, in 1994 en in 2011.

Van der Valk heeft de pier in 2013 failliet laten verklaren. Door de algemene bouwkundige staat en het niet voldoen aan de eisen van de brandveiligheid, is op last van de gemeente Den Haag de pier op vrijdag 11 oktober 2013 gesloten. Op 28 oktober 2014 is de pier verkocht, ben benieuwd wat het nu weer gaat brengen.

Bijna gelijktijdig met de pier werd in Scheveningen het Europa Hotel gebouwd. Dit is gebouwd op de plek waar tot 4 oktober 1953 het spoorwegstation Kurhaus in gebruik was. Op 22 april 1960 werd het Europa Hotel geopend. Precies 16 jaar later werd op 22 april 1976 het vernieuwde Europa Hotel met aanbouw feestelijk geopend.

Toren op de Pier. By Olavtenbroek (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Toren op de Pier.
By Olavtenbroek (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Update (De Nieuwe Pier)
De Pier heeft de negen ondernemers bekendgemaakt die hun deuren openen voor het publiek.

Firma Pickles Burgers & Wines:
Overal ter wereld kan men wel een hamburger eten, maar op weinig plekken worden ze geserveerd mét een goed glas wijn.

The Rough Kitchen:
Hier wordt gegrilld, gerookt en gebraden op een knetterend open vuur of in een smoker. Daarnaast kan men in de Craft Beer Bar terecht voor een royaal aanbod aan handpicked micro-brews van kleine onafhankelijke bierproducenten.

SHACK:
Elke maand krijgt een nieuwe foodtruck crew in SHACK de ruimte om hun signature dishes en verrassende cocktails passend bij de gerechten te serveren op De Pier.

Friterie Par Hasard:
Verse frites en snacks uit eigen keuken geïnspireerd door de traditionele Belgische frituur. Uitsluitend gemaakt van verse producten van hoge kwaliteit uit de omgeving.

Bar De Pier:
Uiteraard een bar vol drankjes, maar ook heerlijke snacks om direct op te eten of mee te nemen naar het strand of één van de terrassen op het beneden- of bovendek.

Pier Zuid:
Restaurant op het Zuidereiland van De Pier met geweldig uitzicht tijdens ontbijt, lunch, borrel en diner. Pier Zuid is de plek voor een ontspannen uitje of zakelijke bijeenkomst en beschikt over een zonnig terras boven zee.

Kust:
Bar met een uitstraling van weleer, waarbij oud bouwmateriaal van De Pier is hergebruikt. Kust werkt met lokale, pure producten en heeft een typische Hollandse (Scheveningse) keuken met o.a. oma’s gehaktballen en ouderwetse stamppotten.

De Pierwinkel:
in deze souvenirshop 2.0 kunnen bezoekers van De Pier een origineel aandenken scoren. De Pierwinkel verkoopt gifts, kleding en accessoires in de nieuwe huisstijl van De Pier.

De Groeten uit Scheveningen:
Fotoshoot in een indrukwekkend Schevenings decor, hier heb je de mogelijkheid om jezelf op een creatieve manier op de foto te laten zetten.

De Pier in Scheveningen is inmiddels weer deels open voor het publiek. Het betreft het gerenoveerde bovendek, het pannenkoekenrestaurant, de toren en Bungy Jump Holland. In deze fase is De Pier echter beperkt toegankelijk aangezien er nog steeds gebouwd wordt, hetgeen betekent dat er de komende weken maximaal 800 mensen tegelijkertijd op De Pier mogen. KondorWessels Vastgoed (VolkerWessels) en DanZep kochten in oktober 2014 De Pier. Sindsdien is er met man en macht aan gewerkt om De Pier te renoveren. De komende maanden wordt gefaseerd invulling gegeven aan de heropening van De Pier en worden de ondernemers bekendgemaakt die zich op De Pier gaan vestigen. De Pier is dagelijks toegankelijk van 10.00 – 22.00 uur, de toegang is gratis.

De Pier 2009. By Michielverbeek (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

De Pier 2009.
By Michielverbeek (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Nog even wat kleine weetjes:

 • Het Scheveningse strand is in 2010 opgehoogd en met 50 meter verbreed, waardoor bij eb het grootste gedeelte van de pier niet meer in de zee staat.
 • In 1964 waren er plannen voor een vijfde eiland met een luxueus hotel. Dit is er echter nooit gekomen doordat de e.m.s. er simpelweg geen geld voor had.
 • Begin jaren 70 zat Club Veronica op de pier, die brachten geregeld diverse bekende artiesten.
 • Ook heeft Discotheek Belle Amie van Peter Tetteroo van Tee-Set er gezeten totdat hij in 1973 verhuisde naar het Gevers Deynootplein waar hij zijn intrek nam in de voormalige Pam Pam.
 • Op 29 juni 1960 tijdens een zware storm werden de houten steigers weggeslagen waarop de heistellingen stonden. Die belandden daarop in zee.

1 reactie

 1. Jammer dat de pier (door de gemeente) zo verwaarloosd werd. Elk eiland had iets speciaals waar je herinneringen aan over hield. Als je de foto’s van vroeger ziet met al die wapperende vlaggen van Europese landen dan denk je aan een internationaal belangrijke badplaats.

  En ook al hoorde het stalen eiland er eigenlijk niet bij, het was er geheimzinnig en avontuurlijk. Er zat ook een bar of café ingebouwd, heel vaag kan ik mij nog wat eigenaardige figuren herinneren gekleed in een net pak die ik tegen kwam toen ik als klein kind nieuwsgierig van het te volgen pad afweek die hoorde bij “20.000 mijlen onder zee”. Er zullen vast nog wel foto’s zijn van dat mysterieuze café, daar ben ik wel benieuwd naar.

  Het eiland met Hommerson Silverland was ook echt zo leuk. Veel flipperkasten, race- en videospelletjes.
  In het midden van die speelhal was een wat verborgen ruimte met eenarmige bandieten, te spelen voor een kwartje (gokken kon gewoon als kind toen maar je speelde toch liever op een flipperkast!). Daarachter een schemerige ruimte met de gekste soorten automaten waaronder een spel waar je moest proberen een kluisje open te draaien. Na een opknapbeurt en herinrichting van de hal was die speciale sfeer grotendeels weg.
  Boven de hal zat nog een winkel met schelpen en koraal, het was leuk daar in het zonnetje!
  Helaas nu alles gesloopt en een reuzenrad er voor terug die eigenlijk beter ergens op de boulevard had kunnen staan.

  Het zonne-eiland was voor de bouw van het van der Valk restaurant vrij toegankelijk voor bezoekers.
  Een mooi restaurant waar je lekker buiten kon zitten en een wielrennersbaan waar je kon fietsen om miniaturen voort te bewegen. Er waren nog diverse andere ruimtes waar nog wat te doen was.
  Het eiland zag er keurig netjes uit door de badkamertegeltjes op de vloer, keurig in patronen van frisse tinten betegeld.

  Ik las net dat die rode reclametoren naast de pier wordt gesloopt. Omwonenden vinden het lelijk.
  Maar ik vind het bouwwerk een kunstobject (zonder de beeldschermen) en hoort eigenlijk gewoon bij de pier en de boulevard!
  De gemeente vindt het prachtig, weer een stukje geschiedenis van Scheveningen wordt ontnomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 − 15 =