Koninginnedag op Scheveningen

Sinds 3 jaar hebben we geen Koninginnedag meer op 30 april, die datum heeft toch nog steeds een bijzondere betekenis voor mij, daar ik op 30 april ben geboren en vanaf mijn geboorte eigenlijk niet beter weet dan dat Koninginnedag op 30 april gevierd wordt. Nu vieren we Koningsdag op 27 april in plaats van Koninginnedag op 30 april met alle feestelijkheden van dien.

Koninginnedag

Marcel Antonisse / Anefo Koninginnedag 1984 in Den Haag: Toenmalig koningin Beatrix met zoon Friso op de kermis.
Nationaal Archief, 2.24.01.05 932-9494, licentie CC-BY-4.0.

Kermis op Koninginnedag

30 april was en blijft voor mij toch altijd Koninginnedag. Ik was altijd vrij van school, al was ik daar niet altijd even blij mee. Alle kinderen mochten op hun verjaardag snoep uitdelen in de klas en de klassen rond om koek of cake uit te delen aan alle juffen en meesters. Maar op mijn verjaardag was de school altijd dicht, dus geen rondje uitdelen voor mij. Meestal mocht ik op Koninginnedag een aantal vriendjes uitnodigen om met zijn allen naar de kermis te gaan, daar hadden we dan weer wel de grootste lol in de botsautootjes, de rupsbaan, het reuzenrad, het spookhuis en het lunapark. Uiteraard ontbrak de suikerspin niet en daarna gezellig iets eten en drinken met zijn allen.

Zweefmolen

Ook heb ik in de loop der jaren genoten van de kinderspelen op onder andere het Belgisch Plein. De barbecues aldaar waren ook altijd een grote publiekstrekker, je rook ze al van verre en tegen de tijd dat je op het plein was, liep je al te watertanden, vooral de saté en de braadworst vonden gretig aftrek. De talloze drumbands en majorettekorpsen die je eigenlijk door het hele dorp tegenkwam, waren ook altijd leuk om te zien en te horen. In mijn kinderjaren liepen wij toen ook letterlijk en figuurlijk ‘achter de muziek’ aan. En bij lekker weer kon je altijd nog even een boulevardje pakken, even lekker uitwaaien en een frisse neus halen. Zo kwam je ook die dag weer op een gezellige manier door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 × 20 =